روشهای درمانیغضروف مفصلی

تزریقات داخل مفصلی زانو

تزریقات داخل مفصلی زانو

تزریقات داخل مفصلی زانو چه مواقعی نیاز است؟بـه صـورت فیزیولوژیـک و بـا افزایـش سـن و در اثـر تغییـرات بیومکانیـک، بیولوژیـک و ترومـا، غضـروف مفصلی زانو دچـار فرسـایش و تغییـرات دژنراتیـو می شود. توانایـی غضـروف مفصلی در بازسـازی خـود به علـت محدودیـت عـروق خونی و سلولی محـدود است. لذا تزريق داخل مفصلـي دارو يا ترکيب دارويي بـا خاصيت بازسـازی و ترمیم بافـت غضروفي، همـواره مورد توجه پزشکان بـوده اسـت.

 

تزریق داخل مفصلی زانو
تزریق داخل مفصلی زانو

 

تزریقات داخل مفصلی زانو یکی از روش های درمانی بیماری های التهابی زانو و آرتروز متوسط زانو هستند. این تزریقات عمدتاً برای کاهش التهاب مفصل بکار برده می شوند و اثر درمانی قطعی ندارند.

تزریقات داخل مفصلی عمدتاً شامل موارد زیر می باشند:

 تزریق کورتیکواستروئیدها ( کورتون ) :

تزریق کورتون داخل مفصلی موثرترین روش برای کاهش التهاب زانو است . بنابراین در مواردی که التهاب زیادی در زانو وجود دارد تزریق کورتون می تواند سبب بهبود چند هفته ای بیماران شود. ولی باید توجه داشت که این روش به همان مقدار که در کوتاه مدت موثر است در دراز مدت کارائی ندارد و در واقع نوعی علامت درمانی است.با وجود اینکه ثابت نشده که تزریقات محدود داخل مفصل کورتون بتواند سبب پوکی استخوان شود، اما این تزریقات نباید در مدت زمانی زودتر از 6 ماه مجددا تکرار شوند. علاوه براین با توجه به عدم پخش شدن دارو در سیستم گردش خون و نیز محدود بودن آن به یک یا دو تزریق این عارضه قابل توجه نخواهد بود.

 

هیالورونیک اسید (مایع مفصلی مصنوعی) :

هیالورونیک اسید که تحت نام های تجاری مختلفی به فروش می رسد با این مکانیسم اثر می کند که در بیمار مبتلا به آرتروز متوسط زانو با افزایش ویسکوزیتی مایع مفصلی، باعث بهبود علائم مکانیکی بیمار می گردد و به نظر می رسد مانند روغن کاری، ضریب اصطکاک مفصل را کاهش داده و به این طریق باعث کاهش درد و ناتوانی بیمار می شود.این داروها بسیار ایمن بوده و عوارض خاصی غیر از حساسیت موضعی از آنها ذکر نشده است.

 

PRP  (پلاسمای غنی از پلاکت) :

این روش با بهره گیری از فاکتورهای ترمیمی موجود در پلاکت خون بیمار می تواند سبب کاهش خشکی مفصل، بهبود درد و افزایش کیفیت زندگی مبتلایان به آرتروز متوسط زانو شود. این اثرات در کوتاه مدت می تواند باعث کاهش درد بیمار گردد و این اثر ضد درد بین 6 ماه تا یک سال دوام دارد.

PRP (پلاسمای غنی از پلاکت)
PRP (پلاسمای غنی از پلاکت)

دکتر مهران سلیمانها:

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا