استخوانسازی نابجا اطراف زانودرمان های غیر جراحی

درمان های غیر جراحی آرتروز زانو

آرتروز زانو یکی از مهم ترین علل ناتوانی به خصوص در سنین بالا است که بر اثر تخریب پیشرونده غضروف مفصلی و تحت تأثیر ریسک فاکتورهاي متعددي مانند تروما، پارگی کامل رباط ACL و آسیب منیسک ، استفاده زیاد مفصل زانو (سبک زندگی که منجر به فشار بیش از حد ناحیه زانو شود یا فعالیت های ورزشی سنگین) ، افزایش وزن، انحراف محور زانو ، عوامل ژنتیکی و  نیز برخی بیماری ها (مانند آرتریت روماتوئید) ایجاد می شود.

به طور کلی، درمان رایج آرتروز زانو تعویض مفصل می باشد که به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک می کند، در عین حال ممکن است براي برخی بیماران بنا به تشخیص پزشک عمل جراحی صلاح نباشد، عده اي از بیماران تمایلی به عمل جراحی نداشته باشند و یا عوارضی به همراه داشته باشد، و نیز هزینه عمل جراحی بالا است.

با توجه به ماهیت پیشرفت تدریجی آرتروز می توان در مراحل ابتدایی بیماري، از پیشرفت آن جلوگیري کرد. امروزه طب فیزیکی و توانبخشی پیشرفت‌های زیادی در زمینه کاهش درد و درمان آرتروز زانو در مراحل مختلف بیماری دارند.

آرتروز زانو بر اساس معاینه بالینی و عکس ساده و سایر آزمایشات به 4 درجه تقسیم می شود. عمدتا بیمارانی که به پزشک مراجعه می کنند در درجه 2 یا 3 آرتروز زانو (در اغلب موارد شامل علائمی نظیر درد مفصل، خشکی مفصل در استراحت و فعالیت، اشکال در راه رفتن از جمله ناپایداري) قرار دارند و درمان های غیرجراحی تا حدودی برای آنها کمک کننده می باشد.

بیماران دچار درجه 4 آرتروز زانو یا فاز پیشرفته بیماری ( شامل علائمی مانند: وجود استئوفیت های درشت ، باریکی فضاي مفصل، اسکلروزشدید و دفورمیتی استخوان)، قابل درمان با درمان های غیرجراحی نمی باشند و لزوما باید برای آنها جراحی تعویض مفصل زانو انجام شود.

توصیه های موثر در بهبود آرتروز زانو بدون تعویض مفصل به شرح زیر پیشنهاد شده است:

  • ایجاد برخی تغییرات در زندگی روزانه شامل استراحت، خودداری از تحمیل بار اضافی به مفصل زانو و کاهش فشار روی مفصل زانو با حداقل رساندن فعالیت‌هایی که باعث تشدید عارضه می شود ( مانند بالا رفتن از پله )
  • ورزش ، فیزیوتراپی و تقویت عضلات (خیلی از مبتلایان به آرتروز زانو ضعف عضله چهارسر دارند) 

 

 

  • کاهش وزن ریسک ابتلا به آرتروز را کاهش می دهد (هر مقدار افزایش وزن موجب افزایش باري سه تا هفت برابر وزن اضافه شده به مفصل می شود)
  • کفی کفش، بریس هاي زانو یا زانوبند می توانند در برخی موارد در بهبود عوارض آرتروز موثر باشند و فشار وارد شده بر زانو را کاهش دهند، البته استفاده از آنها کاملا به نظر پزشک بستگی دارد.

 

 

  • تزریق مفصلی زانو (مانند تزریق کورتیکواستروئید یا تزریق هیالورنیک اسید) یا PRP که سبب تسکین درد و کاهش التهاب مفصل می‌شود ولی اثرات آن همیشگی نیست

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا