جراحی ها

موزائیک پلاستی

موزائیک پلاستی چیست ؟

مفاصل بدن توسط بافتی صاف و مقاوم به نام غضروف پوشیده شده اند. این بافت باعث می شود تا استخوان های داخل مفصلی به راحتی و بدون درد بر روی هم حرکت کنند. با افزایش سن و یا ورزش های سنگین، به آرامی غضروف مفصل زانو آسیب دیده و دچار فرسودگی می شود. در این حالت استخوان های مفصل در تماس مستقیم با هم قرار می گیرند و در نبود لغزندگی و ضربه گیری مناسب توسط غضروف ها، سایش استخوانها روی هم موجب درد، تورم و کاهش توانایی حرکت می شود.

روش درمانی

یکی از روش های درمانی اثبات شده برای کاهش درد بیماران جوان با ضایعات غضروفی موضعی، جراحی موزائیک پلاستی (mosaicplasty) یا Osteochondral Autograft Transfer (OATS) می باشد. در این جراحی پلاگ هایی استوانه ای شکل از نواحی کم فشار غضروف سالم خود بیمار (نواحی در مفصل که وزن کمتری بر رویشان وارد می شود) برداشته شده و در نواحی آسیب دیده کاشته می شود. این پلاگ ها شامل غضروف و استخوان زیر آن می باشند و قطری در حدود چند میلیمتر دارند.

مراحل جراحی موزائیک پلاستی

به دنبال کاشت چندین پلاگ در ناحیه آسیب دیده، محل جراحی ظاهری موزائیکی پیدا می کند که به همین دلیل این جراحی موزائیک پلاستی نام گرفته است. در اکثر موارد، به منظور اینکه پلاگ ها عمودی قرار گیرند، در محل کاشت پلاگ ها سوراخ هایی ایجاد می شود.

نمای آرتروسکوپی – جراحی موزائیک پلاستی

 

نمای MRI T1 بعد از جراحی موزائیک پلاستی

 

روش جراحی

این جراحی می تواند به روش آرتروسکوپی و یا در ضایعات بزرگ به صورت جراحی باز انجام گیرد.

جراحی موزائیک پلاستی

جراحی موزائیک پلاستی در بیمارانی انجام می شود که دچار پارگی رباط های صلیبی و کجی راستای اندام تحتانی (malalignment) یعنی ژنو واروس (پای پرانتزی) و ژنو والگوس (پای ضربدری) نباشند. همچنین این جراحی برای ضایعات کوچک تر از 25 میلیمتر انجام می شود.

مراقبت بعد از جراحی

معمولا به بیمارانی که تحت جراحی موزائیک پلاستی قرار می گیرند توصیه می شود به مدت شش هفته بعد از جراحی از گذاشتن وزن روی زانوی خود اجتناب کنند. بعد از هفته ششم بیمار به تدریج می تواند فعالیت های روزانه خود را افزایش دهد و می تواند در حد تحمل روی پای خود وزن بگذارد.

 

برای مشاهده “ دیگر جراحی ها “ کلیک کنید.


دکتر مهران سلیمانها:

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا