جراحی بازسازی MPFL (لیگامان پاتلوفمورال داخلی)
در یک زانوی سالم، هنگام باز و بستهشدن زانو استخوان های موجود در ناحیه پاتلوفمورال ، به نرمی نسبت به یکدیگر حرکت میکنند و کشکک زانو در شیار تروکلاي استخوان فمور میلغزد. رباط پاتلوفمورال (رباط ران ـ کشکک داخلی ، (MPFL) Medial Patellofemoral Ligament) نوار رابطی بین انتهاي استخوان ران (فمور) و سمت داخلی کشکک زانو است که در طی حرکات زانو، با مهار اندازهی حرکت کشکک زانو، نقش مهمی در حفظ پایداری و جایگاه کشکک دارد.
علل آسیب MPFL:
از علل آسیب MPFL می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترومای حاد در حین فعالیت ورزشی یا تصادف
- شل شدن طبیعی رباط ها ( که بیشتر در خانم ها دیده می شود )
- آناتومی استخوانی افراد که تحت عنوان بی ثباتی کشکک توصیف می شود
در موارد دررفتگی کشکک زانو احتمال پاره شدن یا کشیدگی شدید رباط MPFL زیاد است . دررفتگی حاد کشکک زانو زمانی رخ می دهد که نیروی وارد شده (نیروهاي چرخشی یا جهشی بسیار شدید یا ضربه مستقیم ) بیش از آن باشد که عضله چهارسر و رتیناکولوم کشکک بتواند در مقابل آن مقاومت کند و در نتیجه کشکک از جاي طبیعی خود واقع در شیار تروکلاي استخوان فمور خارج می شود. علل دیگردررفتگی کشکک زانو عبارتند از: موقعیت بسیار بالاي کشکک زانو در شیار تروکلا، عمق بسیار کم شیار تروکلا، والگوس (پاي ضربدري) و یا سفت بودن لیگامانهاي جانبی.
پس از یک بار دررفتگی احتمال وقوع مجدد و آسانتر این عارضه افزایش می یابد. زیرا بافت هاي نرم اطراف کشکک با هر دررفتگی کشکک کشیده می شود و به این ترتیب احتمال بروز مجدد دررفتگی نیز بیش از پیش می شود.
شلشدگی رباط و ناپایداری پاتلافمورال می تواند باعث آسیب غضروف مفصلی سر استخوانها در زانو شود و در نهایت منجر به آرتروز پاتلوفمورال گردد که ترمیم این عارضه دشوار خواهد بود.
بنابراین با توجه به شیوع بالا دررفتگی مکرر کشکک زانو و عوارض ناشی از آن، ترمیم و بازسازی لیگامان های نگه دارنده پاتلا جهت جلوگیری از عود مکرر دررفتگی کشکک، ضروری به نظر می آید. تثبیت کشکک زانو نه تنها به بیمار کمک می کند تا به ورزش یا فعالیتهای روزمره خود برگردد بلکه از غضروف زیر کاسه زانو نیز محافظت می کند تا از بروز آرتروز در این بیماران که اغلب جوان هستند جلوگیری کند.
جراحی بازسازی رباط MPFL
در دررفتگی های حاد و ناگهانی کشکک که منجر به آسیب رباط ها شده باشد و در MRI پارگی رباط MPFL مشاهده شده باشد ( در مواردی که ناهنجاری آناتومیک زانو وجود نداشته باشد) جراحی ترمیم یا بازسازی رباط MPFL انجام می شود.
ترمیم رباط ممکن است در مواردی که بیمار به سرعت به دنبال درمان باشد و دررفتگی قبلی را تجربه نکرده باشد انجام شود. اما در بیشتر موارد ، پزشک رباط آسیب دیده پاتلوفمورال را با استفاده از اتوگرافت یا آلوگرافت این رباط مورد بازسازی قرار می دهد.
بررسی ها نشان داده اند درد قدام زانو در بیمارانی که طی جراحی بازسازی پاتلا به روش MPFL قرار گرفته اند بهبود قابل توجهی می یابد.
در ادامه فیلم جراحی بازسازی رباط MPFL را مشاهده می کنید.