آرتروپلاستی ( جراحی تعویض مفصل)

سفتی مفصل زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

سفتی مفصل زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

سفتی مفصل زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو; در استئوآرتریت زانو (آرتروز زانو) غضروف های مفصلی زانو به تدریج فرسوده می شوند. در این حالت استخوانهای مفصل در تماس مستقیم با هم قرار می گیرند و در نبود لغزندگی و ضربه گیری مناسب توسط غضروف ها، سایش استخوانها روی هم موجب درد، تورم و کاهش توانایی حرکت می شود.

درمان قطعی آرتروز زانو جراحی تعویض مفصل زانو می باشد. در این جراحی غضروف و استخوان آسیب دیده از مفصل زانو برداشته شده و آن را با یک مفصل مصنوعی جایگزین می کنند.

یکی از عوارض احتمالی جراحی تعویض مفصل زانو سفتی یا کاهش دامنه حرکت زانو می باشد. افرادی که دچار این عارضه می شوند، در صاف کردن کامل زانو و خم کردن آن مشکل دارند.

 

سفتی مفصل زانو
نمای MRI T1 از زانوی بیمار که پس از جراحی تعویض مفصل زانو به دنبال آرتروفیبروز
دچار کاهش دامنه حرکت مفصل زانو شده

 

تعاریف مختلفی از محدودیت حرکت زانو بعد از جراحی وجود دارد:

  • بیمارانی که زانوی خود را نمی توانند بیش از ۱۰۰ درجه خم کنند
  • بیمارانی که دامنه حرکت مفصل زانویشان بعد از جراحی کمتر از قبل شده
  • بیمارانی که به علت دامنه حرکت کم زانو قادر به انجام فعالیت های روزانه نمی باشند

 

ارزیابی ریسک عارضه قبل از عمل

مهمترین فاکتور در ارزیابی ریسک سفتی زانو میزان فعالیت و تحرک بیمار قبل از انجام جراحی می باشد. بیمارانی که قبل از جراحی فعالیت کمی دارند و دامنه حرکت مفصل زانویشان کم است، بعد از جراحی نیز دچار کاهش بیشتری در دامنه حرکت زانو می شوند. همچنین بیمارانی که دامنه حرکت مفصل زانویشان بیشتر است، بعد از جراحی نیز کمتر دچار کاهش دامنه حرکت زانو می شوند.

 

علل سفتی زانو بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

  1. کنترل نامناسب درد: معمولا کنترل درد پس از جراحی دشوار نیست. اما عوارض جانبی داروهای مسکن برای برخی از بیماران قابل تحمل نبوده و از طرف دیگر کنترل ناکافی درد نیز حرکت دادن مفصل تعویض شده را برای بیمار دشوار می سازد که می تواند منجر به کاهش دامنه حرکت و سفتی مفصل زانو شود.

 

  1. تحرک کم قبل از جراحی: بیمارانی که تحرک کمتری دارند و یا دامنه حرکت مفصل زانویشان قبل از جراحی کم است، بعد از جراحی نیز بیشتر دچار سفتی زانو می شوند.

 

  1. ایجاد بافت اسکار داخل مفصل زانو: ایجاد بافت اسکار یا آرتروفیبروز از علل شایع کاهش دامنه حرکت زانو پس از جراحی می باشد. که این عارضه بیمارانی که از قبل تحت جراحی های زانو قرار گرفته اند را بیشتر درگیر می کند.

 

  1. قرارگیری نادرست پروتزهای زانو: جراح ارتوپد هنگام جراحی تعویض مفصل زانو همیشه اندازه و راستای پروتز را با استخوان بیمار هماهنگ می کند. اما در برخی موارد نا هماهنگی پروتز، فقط زمان ریکاوری بیمار مشخص می شود. در این موارد ممکن است نیاز به جراحی مجدد تعویض مفصل زانو باشد.

 

قرارگیری نادرست پروتزهای زانو

 

  1. عوارض دیگر جراحی: بیمارانی که دچار عوارض دیگری مانند عفونت مفصلی می شوند بیشتر در معرض عارضه کاهش دامنه حرکت مفصل زانو قرار دارند.

 

درمان سفتی مفصل زانو

  1. فیزیوتراپی: در موارد خفیف تر آرتروفیبروز زان ( خشکی مفصل زانو ) ، فیزیوتراپی می تواند باعث کاهش درد و افزایش عملکرد زانو شود. همچنین در مواردی که برای درمان نیاز به جراحی باشد، فیزیوتراپی می تواند نتیجه جراحی را بهبود بخشد.
  2. Manipulation زیر بیهوشی: در این روش جراح به منظور باز کردن چسبندگی های ایجاد شده، زانوی بیمار را زیر بیهوشی باز و بسته می کند.

 

سفتی مفصل زانو پس از جراحی
مفصل زانو زیر بیهوشی

 

  1. جراحی آرتروسکوپی: جراحی معمولا به روش آرتروسکوپی و به منظور آزادسازی چسبندگی ها بافت اسکار ایجاد شده مفصل زانو انجام می شود. جراحی آرتروسکوپی با ایجاد برش های کوچک بر روی زانو و وارد کردن دوربین آرتروسکوپی و ابزار جراحی به داخل مفصل زانو انجام می شود. هدف از جراحی آزاد نمودن چسبندگی ها و خارج نمودن بافت اسکاری که باعث ایجاد درد و کاهش دامنه حرکت مفصل زانو شده، می باشد.

 

سفتی مفصل زانو
جراحی آرتروسکوپی زانو
  1. تعویض مجدد مفصل زانو: در مواردی که روش های قبلی به تصحیح دامنه حرکت مفصل زانوی بیمار کمک نکرد، باید بیمار مورد جراحی تعویض مجدد مفصل زانو قرار گیرد.

اگر مشکل سفتی مفصل زانو را پس از جراحی ندارید حتما ورزش‌های مناسب پس از جراحی تعویض زانو را انجام دهید.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا