نتایج سینووکتومی زانو
سینووکتومی در بهبود عملکرد مفاصل آسیب دیده و کاهش درد در بیماری های مختلف مثل آرتروز التهابی، آرتریت روماتوئید، روماتوئید آرتریت جوانان، ( Synovitis Pigmented Villonodular) PVNS ، سایر بیماریهایی که منجر به آسیب لایهی سینوویوم میشوند و … کاربرد دارد .
بیشترین مفصلی که تحت عمل جراحی سینووکتومی قرار می گیرد مفصل زانو است.
علاوه بر مفصل زانو، ممکن است در مفاصل دیگری چون مفصل قوزک پا، آرنج، شانهها، مچ دست و انگشتان نیز سینوکتومی انجام شود.
جراحی سینووکتومی برای برداشتن بافت ملتهب مفصل (سینوویوم) که باعث درد، کاهش عملکرد و یا محدودیت دامنه حرکتی زانو شده است، انجام می شود.
میزان بافت سینوویوم ملتهبی که برداشته میشود به شدت آسیب بافت سینوویوم بستگی دارد. گاهی با برداشتن بخش کمی از بافت سینوویوم مشکل بیمار رفع خواهدشد اما گاهی اوقات لازم است جراحی سینووکتومی کامل که منجر به برداشتن کل بافت سینوویوم میشود، انجام گیرد.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که سینووکتومی بیماری را درمان نمی کند، اما می تواند علائم عارضه را موقتا تسکین دهد، معمولا در بیمارانی که درد قابل توجه پس از 6 تا 12 ماه درمان دارویی یا تزریق کورتیکواستروئید بهبود نیافته است، سینووکتومی میتواند تاثیر بسیار مثبتی در کاهش درد و بهبود عملکرد زانو داشته باشد.
یکی از نگرانی ها و دغدغه ها در عمل سینووکتومی نتایج درمان است. بهترین نتایج سینووکتومی زانو زمانی حاصل می شود که جراحی در مراحل اولیه درگیری سینویوم ، زمانی که تغییرات تخریبی شدید استخوانی به وجود نیامده است انجام شود. هر چه میزان آسیب به غضروف کمتر باشد نتیجهی سینووکتومی نیز بهتر خواهد بود.
بازتوانی پس از جراحی
مدت زمان بهبودی تا حد زیادی به تکنیک جراحی مورد استفاده بستگی دارد.
فیزیوتراپی معمولا یک یا دو روز پس از جراحی با هدف افزایش انعطاف مفصل زانو شروع میشود ، همچنین داروهایی که فرایند التهاب سینوویال را به تاخیر میاندازند تجویز می شوند.
مقایسه نتایج درمان دو روش سینوکتومی
دو روش کلی برای انجام سینووکتومی وجود دارد. در حالت اول ممکن است به صورت یک عمل جراحی باز صورت بگیرد. حالت دوم سینووکتومی آرتروسکوپیک.
سینوکتومی آرتروسکوپیک باید توسط پزشک حاذق و با تجربه انجام شود چون می تواند با عود بالای سینوویت همراه باشد و گاه لازم است یک مفصل در چند نوبت عمل شود. ولی به طور کلی نسبت به سینووکتومی باز نتایج بهتری داشته است.
مزیت سینووکتومی آرتروسکوپیک :
- نسبت به حالت باز کمتر تهاجمی است.
- از دست دادن دامنه حرکتی در سینووکتومی آرتروسکوپیک به طور چشمگیری کمتر از روش باز است (علت کاهش دامنه حرکتی بعد از سینووکتومی باز صدمه کپسول و لایه های پیرامون زانو و اختلال خون رسانی می باشد)
- همچنین مدت بستری و مصرف مسکن پس از جراحی در بیمارانی که تحت سینوکتومی آرتروسکوپیک قرار گرفته اند کمتر است و بیماران درد کمتری را تجربه می کنند ، درنتیجه بازتوانی پس از جراحی سریعتر خواهد بود و سریعتر می توانند به زندگی خود برگردند.
خطرات و عوارض سینووکتومی
در صورتی که سینوویال ملتهب درمان نشود در نهایت به تخریب کامل غضروف زانو منجر شده و فرد به جراحی تعویض کامل زانو نیازمند خواهدبود.
مانند هر جراحی دیگری این نوع جراحی نیز ممکن است با عوارضی همراه باشد، ولی به طور کلی، عوارض سینووکتومی بسیار کم است.
سفتی زانو پس از سینووکتومی جزو عوارض قابل انتظار است و پس از جراحی باز بیشتر از جراحی آرتروسکوپی رخ میدهد. سفتی پس از جراحی با فیزیوتراپی رفع میشود.
سایر عوارض مانند خطر عفونت و خونریزی در مفصل زانو در موارد کمی ممکن است بروز کنند.