آسيب های عروقی در شكستگی زانو
آسيب های عروقي در شكستگی / دررفتگي هاي زانو
آسيب های عروقی در شكستگی زانو ; شکستگی ها تا حدی به بافت نرم اطراف خود (به ویژه به عضلات و عروق خونی) آسیب می رسانند، اما غالباً این آسیب ها همزمان با ترمیم شکستگی ها خودبخود ترمیم می یابد ، با این حال گاهی همزمان با شکستگی یا دررفتگی ممکن است شریان مهمی آسیب ببیند.
شش و چرخش ناشي از تروما، شكستگي سوپراكونديلار استخوان فمور، دررفتگي مفصل زانو و شكستگي هاي پلاتوي تيبيا به خصوص اگر به طرف عقب جابه جاشده باشند، ممكن است موجب آسيب عروقي شوند. شكستگي / دررفتگي هاي زانو همراه با آسيب عروقي بايد سريعاً تشخيص و تحت درمان قرارگيرند، در غير اين صورت می تواند عوارض وخیمی بدنبال داشته باشد حتی ممکن است در مواردی منجر به از دست دادن اندام شود.
علت آسيب های عروقی در شكستگی زانو
عروق اطراف محل شکستگی/ دررفتگی زانو به دلایل متعددی ممکن است آسیب ببینند که مهمترین آنها عبارتند از:
- آسیب عروقی در اثر ضربه شدید اولیه
- لبه تیز استخوان شکسته شده می تواند موجب آسیب دیدگی عروق و پاره شدن رگ شود
- جابجا شدن قطعات شکسته شده می تواند موجب فشار موضعی به رگ و بسته شدن آن شود
- هماتوم (تجمع خون) اطراف شکستگی می تواند به عروق خونی فشار آورده و موجب بسته شدن آنها شود
- سندرم کمپارتمان: بعد از شکستگی تورم ایجاد می شود و گاهی شدت این تورم آنقدر زیاد است که موجب افزایش فشار داخلی اندام می شود و بر اثر این افزایش فشار رگ های خونی اندام بسته می شوند
درمان آسیبهای عروقی
هنگامی که شکستگی با آسیب یک شریان بزرگ همراه باشد باید مورد را اورژانسی تلقی نمود زیرا به سرعت اثرات غیرقابل برگشت می شوند.
در موارد علائم شدید عروقي (هماتوم نبض دار، خونريزي شديد، ايسكمي حاد اندام) جراحي اورژانس شامل جااندازی و فيكساسيون شكستگي و ترميم عروق لازم است. شكستگي ها با فيكساسيون داخلي و يا معمولاً با فيكساتور خارجي ثابت مي شوند. اول بايد عروق ترميم شوند و بعداً شكستگي تثبیت شود، مگر اينكه شكستگي بي ثبات و جااندازي آن مانور شديدي لازم داشته باشد كه در اين حالت براي جلوگيري از صدمه به بخيه هاي عروق، اول شكستگي تثبیت مي گردد.
آسيب های عروقی در شكستگی زانو
شكستگي باز با آلودگی شدید و قطع شريان غیرقابل ترمیم، زمان ايسكمي طولاني تر از 8 ساعت، له شدگي بافت هاي نرم، سن بالا و احتمال زياد شكست ترميم عروق وجود داشته باشد.
در مواردي كه ايسكمي طولاني و احتمال سندرم كمپارتمان وجود داشته باشد، رفع فشار و فاشيوتومي كمپارتمان ساق پا انجام مي شود.
پيش آگهي شكستگي / درفتگي هاي زانو همراه با آسيب عروقي
- فاصله زماني حادثه تا ترميم شريان را مهم ترين عامل موثر در پيش آگهي مي باشد.
- در زمان ايسكمي كمتر از 8 ساعت احتمال قطع عضو 25-20 % می باشد و چنانكه زمان ايسكمي بيشتر از 8 ساعت طول بكشد این احتمال به 50 % مي رسد.
اگر ورزشکار هستید و نگران آسیبهای ورزشی زانو هستید حتما برای جلوگیری، با آسیب های ورزشی زانو بیشتر آشنا شوید.