عصب عضله

نوروپاتی عصب فمورال

نوروپاتی عصب فمورال

نوروپاتی عصب فمورال یکی از بزرگترین اعصاب اندام تحتانی است که از لگن شروع شده و به شاخه های کوچک زیادی تقسیم می شود . این عصب کنترل عضلات ران را برعهده دارد که باعث بالا  آوردن ران و ساق و وجود حس در اندام‌های تحتانی و قسمت جلوی ران می شود.

عصب فمورال
عصب فمورال

 

عصب فمورال ممکن است به دلایل مختلفی دچار آسیب شود که این عارضه را نوروپاتی عصب فمورال یا اختلال در عصب فمورال می نامند. این آسیب دیدگی ممکن است بر روی توانایی پاها برای حرکت اختلال ایجاد کند و یا باعث بروز مشکل در ارتباط با حس در پاها و کف پا شود.

آسیب دیدگی عصب فمورال می‌‌تواند به دلایل زیر به وجود بیاید:

 تروما، خونریزی، شکستگی لگن، ایجاد فشار طولانی مدت بر روی عصب، اثر داروهای شیمیایی، برخی عفونت ها، آسیب ناشی از بیماری ها (مانند دیابت)، وجود تومور یا زائده‌ که باعث مسدود شدن یا گیر افتادن یک بخش از عصب شده است.

 

علائم نوروپاتی عصب فمورال

  • بی حسی یا سوزن سوزن شدن پا
  • درد جلوی استخوان ران
  • ضعف و کاهش قدرت عضله چهارسرران (بیمار به راحتی قادر به صاف کردن ساق پای خود نمی باشد)
  • کاهش حس لامسه در جلوی ران و قسمت میانی ساق پا
  • آتروفی یا تحلیل رفتن عضلات ران
  • کم شدن حس لامس اندام تحتانی

 

تشخیص نوروپاتی عصب فمورال

  • معاینه بالینی توسط پزشک
  • تست سرعت هدایت عصبی و آزمایش های الکترومیوگرافی (نوار عصب عضله) EMG / NCV
  • MRI به منظور بررسی هرگونه توده بافت نرم

نوروپاتی عصب فمورال

درمان نوروپاتی عصب فمورال

در بیشتر موارد، این عارضه بدون نیاز به درمان بهبود خواهد یافت. با این حال، اگر علائم بهبود نیابد از داروها و فیزیوتراپی برای درمان استفاده می کنند.

 کنترل درد نوروپاتی، نیازمند مصرف دارو بوده و به علت مقاوم بودن این درد به برخی داروها، با رضایتمندی بیماران فاصله دارد.

 

گزینه های درمان نوروپاتی عصب فمورال عبارتند از:

  • رفع عامل زمینه ساز
  • استراحت و بی حرکتی موضع
  • داروهای ضد درد نوروپاتیک (داروهایی نظیر: پرگابالین ، گاباپنتین ، آمی تریپتیلین)
  • تزریق موضعی کورتیکوستروئید
  • فیزیوتراپی با هدف افزایش دامنه حرکت و بهبود قدرت عضلانی پا
  • درمان جراحی

 

چنانچه درمان مناسب برای نوروپاتی فمورال انجام نشود، ممکن است عصب برای همیشه آسیب ببیند یا از بین برود.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

2 دیدگاه

  1. عرض سلام و ادب خدمت جناب اقای دکتر سلیمانها
    عرض سلام و ادب – پدرمن 83 ساله است – دیابت دارد – و قبلا و در حدود 33 سال قبل هم عمل دیسک کمر انجام داده و 12 سال قبل هم پروستات عمل کرده است و 4 سال قبل هم از ناحیه لگن خاصره سمت راستش و کتف دست راستش به روی زمین افتاد و موضوع پای راستش روز به روز بدتر شد تا جاییکه انگار یک تیکه گوشت را دنبال خودش به این ور و انور می کشد. الان ازانگشتان پای سمت راستش فقط شصت پایش را میتواند کمی تکان بدهد و4 انگشت دیگر را اصلا نمیتواند تکان بدهد و پای اش کاملا بی حس هست … پرسش اینکه : ایا امکان دارد در قسمت لگن خاصره به خاطر فشاری که به روی رگ عصب ” به عنوان مثال رگ سیاتیک ” موقع زمین خوردنش به وجود امده “”چون اگر از روبرو به عکس رادیولوژی از قسمت جلوی بیمار نگاه کنیم دو تا دایره های استخوانی که در یک خ باید باشند از طرف سمت پای راست کاملا به سمت پایین افتادگی پیدا کرده است وری که دنبالیچه و ستون فقزات ال 1 تا ال5 هم صددرصد دچار مشکلاتی شده اند و امکان داره از محل کانال نخاعی ال1 تا ال5 ” رگ سیاتیک تحت شار قرار گرفته باشد و دست راستش هم که کم جون است به خاطر کتف سمت راستش است که اون هم به خاطر افتادن رویه زمین به سمت پایین ” افتادگی پیاده کرده …درواقع از بالا به پایین و به ترتیب ” 1- کتف سمت راست افتادگی – 2 – گودی کمر ال1 تا ای5 به خاطر افتادگی به سمت راست لگن خاصره ” افتادگی پیدا کرده 3- و یا خود همان لگن خاصره هم به سمت راست افتادگی پیدا کرده – 4- و یا باز زانو پای راست هم به طرف پای چپ افتادگی و تمایل پیدا کرده است … میشود نتیجه گرفت که این بی حسی پا و عدم حرکت 4 انگشت پا به خاطر این 4 علت فوق هست؟ و همینطور در قسمت زانو ، که فوق العاده به داخل و به سمت پای چپ کج شده ، ایا امکان دارد که در محل کاسه زانو بعلت انحراف کل زانو به سمت پای چپ ” شریان فوقانی ژینکولار فوقانی یا تحتانی مورد فشار قرار گرفته باشند ؟ و یا عصب پرونئال مشترک گیر افتاده باشه ؟ چون زانو کاملا منحرف به داخل شده و یا ایا امکان دارد به خاطر عدم خونرسانی شریان های فمورال باشد ؟ چون پای چپ ایشان را انژیو پلاستی کردیم به خاطر زخم پای دیابتی .. و وقتی شریان فمورال باز شد مشگل ترمیم زخم پای دیابتی اش که در محل قوزک پای چپ بود حل شد و الان پای چپ سالم و خوب شده است اما 1- پای راست بی حس و 2- دست راست هم کم جون می باشد که احتمال سکته مغزی اسکیمی را تقویت می کند ) .. الان مشگل پای راست است که زخم دیابتی هم ندارد اما بی حسی کامل دارد و فقط انگشت شصت تکان می خورد… لطفا راهنمایی بفرمایید تا انشالله بتوانیم برای ایشان ” بهترین راه درمان را پیدا کنیم . با کمال تشکر – فرهادازموده ( فرزند بیمار) 09126582862

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا