ادم حاد استخوانی (Bone bruise)
ادم حاد استخوانی (Bone bruise)
ادم حاد استخوانی یا بوروز استخوان (Bone bruise) یکی از موارد بسیار شایع آسیب های حاد زانو است که بر اثر تروما و آسیب های حاد وارد به استخوان ایجاد می شود.
تروما می تواند باعث ادم حاد (bruise) در استخوان شود، هرچقدر شدت ترومای وارد شده به زانو بیشتر باشد، حجم ضایعات زانو که یکی از آنها نیز ادم حاد استخوان اطراف زانو است بیشتر خواهد بود. شدت ادم استخوانی زانو موثرترین عامل در افزایش شدت درد زانو می باشد.
اهمیت تشخیص Bone bruise :
تشخیص این عارضه از این نظر اهمیت ویژه ای دارد که می تواند دلیل احتمالی درد حاد و کاهش عملکردزانو در بیماران باشد. تحلیل دقیق محل بوروز استخوان، شدت و توزیع کوفتگی استخوان می تواند مکانیسم و الگوی آسیب را مشخص کند و در نتیجه بینش بهتری در مورد ضایعات ساختارهای داخلی همراه در زانو برای پزشک فراهم نماید.
در بیمارانی که دچار بوروز استخوانی هستند به طور قابل توجهی ضایعات رباط صلیبی قدامی (ACL) و منیسک در آنها بیشتر مشاهده شده است. در اغلب آسیب های تروماتیک رباط صلیبی قدامی، همراهی بوروز استخوانی با پارگی رباط صلیبی قدامی وجود دارد و می تواند علت درد و ناتوانی بعد از جراحی رباط صلیبی قدامی باشد.
وجود بوروز استخوانی همچنین ممکن است در آینده باعث آسیب غضروف مفصلی زانو و استئوآرتریت زانو شود.
تشخیص Bone bruise :
bone bruise بدون خط شکستگی مشخص و قابل مشاهده در اشعه ایکس است. این عارضه فقط با استفاده از MRI قابل تشخیص است. به این صورت که در MRI استخوان یک تغییر سیگنال (تجمع مایع) در مغز استخوان است و می تواند ترکیبی از ادم، خونریزی یا شکستگی ترابکول های استخوانی باشد و منجر به آسیب استخوان در سطح میکروسکوپی شود.
میزان شدت ادم استخوان (bone bruise) می تواند عاملی برای تعیین پیش آگهی سایر تروماهای زانو باشد. تصویر زیر نمای MRI درجات مختلف ادم حاد استخوانی را نشان می دهد.
روش های درمان
در اغلب موارد علائم ناشی bone bruise به آرامی طی 4 تا 8 هفته بهبود مییابد، اگرچه این میزان با توجه به سن ، اندازه و محل عارضه میتواند بسیار متفاوت باشد. روشهای درمان bone bruise شامل موارد زیر می باشند:
- استراحت دادن به مفصل زانو
- قرار دادن کیسه یخ روی محل چند بار در روز
- بالا نگه داشتن به منظور کاهش تورم
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) برای کاهش درد و تورم
- استفاده از بریس برای محدود کردن حرکت در صورت نیاز
- قرصهای کلسیم و ویتامین D
- آمپولهای تقویت استخوان مانند سینوپار وسایر آناگولهای PTH