استئوآرتریت یا آرتروز زانو

تاثیر استئوآرتريت زانو بر افزایش شیوع بیماریهای قلبی- عروقی

استئوآرتريت زانو يكی از شايعترين انواع اختلالات مفصلی و علت اصلی اختلال در راه رفتن در جمعيت مسن است كه با تظاهراتی مانند: درد، خشكی و محدودیت مفاصل شروع شده، به دنبال آن منجر به كاهش عملكرد فرد در انجام فعاليتهای روزانه و كاهش كيفيت زندگی خواهد شد .

استئوآرتریت زانو
استئوآرتریت زانو

 

در بسیاری از مطالعات به افزایش شيوع بيماری های قلبی – عروقی ( از جمله انفاركتوس ميوكارد، بيماريهای عروقی مغز، بيماری عروقی محيطی و نارسايی قلبی ) در افراد مبتلا به استئوآرتريت اشاره شده است. همچنین ريسك فاكتورهای شناخته شده برای بيماريهای قلبی- عروقی مثل کلسترول بالا، سندرم متابولیک ، چاقی مرکزی (دورکمر) ، ديابت، فشار خون با ايجاد و پيشرفت  استئوآرتريت مرتبط هستند.

تحقیقات نشان داده اند که 23 درصد از بيماران مبتلا به بيماري عروق كرونری قلب، مبتلا به استئوآرتريت بوده اند.

 

  • علت

علت ارتباط ميان استئوآرتريت و بيماری های قلبی- عروقی به طور كامل شناخته شده نيست. التهاب سيستميك كه در استئوآرتريت وجود دارد، می تواند يكی از فاكتورهای خطر مرتبط با بيماري قلبی – عروقی باشد، به این ترتیب که فرايندهای التهابی و آزاد شدن سيتوكين ها به دنبال وقوع استئوآرتريت، باعث التهاب عروقی شده و توسعه آترواسكلروز منجر به ابتلای بسياری از بيماری های قلبی- عروقی مانند فشار خون بالا ، نارسايی قلبی و بيماری مغزی می شود .

 

  • عوارض

بيماری های قلبی- عروقی يك معضل بهداشتی جهانی هستند که هزينه هنگفتی بر نظام سلامت كشورها تحميل می كنند. به طور کلی این بیماری ها شايع ترين علل ازكارافتادگی و یا مرگ در بيشتر كشورهای جهان به خصوص كشورهای درحال توسعه از جمله ايران می باشند.

از طرفی، استئوارتريت نيز يك موضوع مهم بهداشت عمومی است كه به طور قابل توجهی در فعاليت روزانه و كيفيت زندگی افراد، محدوديت ايجاد می كند. تخمين زده شده است كه در جهان 9/6 درصد مردان و 18 درصد زنان بالای 60 سال مبتلا به استئوارتريت هستند، که استئوآرتريت زانو، شايع ترين فرم آرتريت در افراد بالای 50 سال (به خصوص خانم ها) است ، اين بيماری زمانی كه زانوها را تحت تاثير قرار می دهد ، به طور ويژه ای ناتوان كننده است.

 

  • نقش اقدامات پیشگیرانه

به طور کلی احتمال مرگ در بيماران استئوآرتريت در صورت داشتن بيماری های قلبی – عروقی، نسبت به سایر افراد افزايش خواهد داشت.

موارد مرگ ناشی از بيماری های قلبی- عروقی در كشورهای توسعه يافته در سال های اخير، به علت اقدامات پيشگيرانه و مداخلات مؤثر رو به كاهش بوده است، در حالیكه اين موارد در كشورهای درحال توسعه همچنان سير صعودی دارد ، با توجه به التهابات سيستميك ناشی از استئوآرتريت و فراوانی بالای ريسك فاكتورهای قلبی- عروقی در افراد مبتلا به استئوآتريت ، لازم است در راستای شناسايی زودهنگام بيماری های قلبی و عروقی در افراد مبتلا به استئوآرتريت به ويژه زنان توجه بيشتری شود.

بر اين اساس با توجه به اينكه استئوآرتريت زانو، ناتوانی و اختلال در فعاليتهای معمول را به همراه دارد و از طرفی بی تحركی ريسك بيماری قلبی را تشديد می كند ، لازم است افراد مبتلا به استئوآرتريت ، از نظر ريسك فاكتورهای قلبی- عروقی با هدف تشخيص زودرس ، اجرای برنامه های توانبخشی و پيشگيری مورد بررسی قرار گیرند که این امر می تواند در راستای ارتقای كيفيت زندگی بیماران كمك كننده باشد.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا