استفاده از بریس زانو در بیماران دچار زانوی ضربدری (ژنووالگوس)
به طور طبیعی محور مکانیکی یا خط تحمل وزن اندام تحتانی از مرکز مفصل زانو می گذرد، طوریکه وزن بصورت مساوی بین کمپارتمان های داخلی و خارجی زانو تقسیم می شود. ناهنجاری در اندام تحتانی می تواند بر بیومکانیک راه رفتن اثر منفی گذاشته و منجر به علایم ناپایداری شود.
محور طبیعی زانوی افرادد حدود 6 – 4 درجه والگوس ( ضربدری ) می باشد. میزان بیش از 10 درجه به عنوان عارضه نیازمند درمان درنظر گرفته می شود.
زانوي ضربدری یا ضربدری شدن زانو یکی از مهمترین ناهنجاری های اندام تحتانی و جزو عارضه های غیرتروماتیک است که می تواند عوارض متعددی ایجاد کند که برخی از آنها عبارتند از:
- ممکن است با تغییرات بیومکانیک طی راه رفتن همراه باشد و باعث افزایش بار روی کمپارتمان زانو شود.
- ممکن است با ایجاد دفورمیتی در راستاي طبیعی در اندام تحتانی، تغییراتی در راستاي مرکز ثقل بدن ایجاد کرده و کنترل تعادل بدن را نیز محدود کند.
- افراد با عارضه زانوی ضربدری نسبت به افراد سالم یا بیماران دچار زانوی پرانتزی، بیشتر در خطر پیشرفت ساییدگی مفصل و استئوآرتریت قسمت خارجی زانو هستند.
بنابراین روش درمانی که بتواند از آسیب های ثانویه عارضه زانوی ضربدری جلوگیری کرده و همچنین باعث بهبود آن شود اهمیت زیادی دارد.
روش های درمان :
زانوي ضربدري را می توان با روش های جراحی و غیرجراحی مورد درمان قرار داد.
- در اغلب موارد روش جراحی معمولا به عنوان آخرین گزینه درمان این عارضه توصیه می شود.
- بریس زانو، انواع وسایل کمکی (ارتوز) و توانبخشی اندام تحتانی به عنوان بخشی از درمان غیرجراحی و یا در بیمارانی که نمی خواهند یا نمی توانند جراحی شوند استفاده می شود که می توانند نقش مهمی جهت بهبود و یا پیشگیري از افزایش این عارضه داشته باشند.
استفاده از بریس زانو در بیماران زانوی ضربدری
بریس زانو از مداخلاتی است که می تواند به حفظ محور مکانیکی اندام تحتانی و ثبات مفصل زانو کمک کرده و در درمان عوارض راستای اندام تحتانی مانند واروس و والگوس زانو استفاده شود .
طبق مطالعات، استفاده از بریس زانو طی راه رفتن در افراد با زانوی ضربدری می تواند مقدار بار خارجی زانو و هم انقباضی عضلانی را کاهش دهد ، باعث بهبود کارایی عضلات ضعیف شده بر اثر این عارضه شود و همچنین باعث تعویق انداختن خستگی عضلات این ناحیه شود.
این روش بیشتر در کودکان قبل از سن بلوغ توصیه می گردد.
میزان تاثیر این ابزارها به طراحی خوب، استفاده بهینه و البته تجویز به موقع و مناسب است. مهمترین هدف طراحی و تجویز بریس و ارتوز در افراد دارای زانو ضربدری عبارتند از:
- کاهش درد
- اصلاح الگوي راه رفتن
- کاهش نیروی وارده بر سطوح مفصلی
- ایجاد راستای بهتر در اندام تحتانی هنگام ایستادن