مشکلات و بیماری های زانو

دردهای ارجاعی زانو

یکی از دلایل دردهای زانو، دردهای ارجاعی می باشند که در اثر پاتولوژی در نقطه ای غیر از زانو است. در این موارد دردی که در زانو احساس می شود مربوط به خود زانو نیست و ممکن است از ناحیه دیگری از بدن باشد، به این نوع از دردها درد ارجاعی (درد ریفرال) می گویند. برای مثال فردی با درد مداوم زانو ممکن است در واقع مبتلا به استئوآرتروز مفصل ران بوده باشد و یا اینکه ممکن است در اثر مشکلات ستون فقرات یا مچ پا این درد را در زانو احساس کند.

 

 

علل دردهای ارجاعی زانو

از علل دردهای ارجاعی زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکی از شایع ترین علت های دردهای ارجاعی زانو ، دردهای عصبی انتشاری است. گاهی ممکن است اعصاب در مفاصلی که دچار التهاب هستند دچار گیرافتادگی شوند و در نتیجه در مسیر آن عصب درد ایجاد می شود، دردی که بعلت درگیری یک ریشه عصبی باشد درد رادیکولار یا رادیکولوپاتی نامیده می شود. در این موارد درد ممکن است همیشه در نقطه ای که عصب تحت فشار قرار دارد احساس نشود و در نقطه ای دورتر از محل آسیب علائم بروز کند. در این موارد درد بیمار ممکن است به صورت متناوب (وقتی بیمار راه می رود) و یا دائمی (در همه حالات بیمار درد دارد) رخ دهد. از رادیکولوپاتی های شایع می توان به سیاتیک اشاره نمود. درد سیاتیک به درد های تیر کشنده ای می گویند که از پشت باسن شروع شده و به پشت ران، زانو، ساق و گاهی کف پا می رسد.

 

 

  • مشکلات لگن یکی از دلایل اصلی احتمالی درد ارجاعی زانو است. استئوآرتریت در لگن می تواند موجب احساس درد کشاله ران، پایین ران یا زیر زانو شود

                                                                                                                                

  • آرتریت در ستون فقرات می تواند به درد باسن و ران اشاره کند، جایی که اغلب ممکن است با سیاتیک اشتباه گرفته شود.

 

  • افرادی که دامنه حرکتی محدودی در مچ پا دارند نیز معمولاً با درد زانو مراجعه می کنند

 

  • اختلاف قابل توجه در طول ساق پا نیز می تواند درد ارجاعی را در زانو ایجاد کند.
  • نحوه راه رفتن فرد تأثیر به سزایی روی مفاصل زانو دارد و می تواند از عوامل ایجاد دردهای ارجاعی زانو باشد، به خصوص در طول زمان. به عنوان مثال، اگر هنگام راه رفتن، پاها خیلی عمیق به سمت داخل یا خارج حرکت کنند، قسمت پایینی ساق پا مجبور می شود به گونه ای حرکت کند که باعث می شود فشار بیشتری به زانو وارد شود.

 

  • در بیماران با اختلال عملکرد مفصل ساکروا یلیاک، درد همزمان در مفصل زانو و عضلات مرتبط با آن قابل پیش بینی است.

 

تشخیص:

در دردهای ارجاعی، سیگنال های درد در مسیرهای غیرمنتظره حرکت می کنند، بنابراین اغلب مبهم و غیر اختصاصی است و درصورتیکه به پزشک متخصص ارجاع داده نشوند، می تواند تشخیص بیمار را با مشکل یا تاخیر مواجه کنند و باعث شوند فرد در معرض بررسی ها یا درمان های کاملا غیر ضروری قرار گیرد.

در بیشتر موارد، پزشک باید یک تاریخچه گسترده از بیمار بگیرد و عواملی مانند سن، مشکلات حرکتی، سابقه خانوادگی و آسیب‌های حرکتی مکرر را بسنجد تا بتواند الگوی درد ارجاع شده را تشخیص دهد و توجه را بر منبع درد متمرکز کند، نه محل درد.

توصیف دقیق فرد در مورد اینکه در کجای زانو احساس درد می کند؟ کدام فعالیت ها درد را بدتر یا کاهش می دهند؟ درد در چه ساعاتی از روز ظاهر می شود؟ به پزشک در تشخیص دقیق و درمان مشکلی که باعث درد زانو شده است کمک موثری می کند.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا