منیسک دیسکوئید

جراحی منیسک دیسکوئید و انواع درمان ها

انواع درمان های جراحی منیسک دیسکوئید

جراحی منیسک دیسکوئید – منیسک دیسکوئید (Discoid meniscus) یک شکل غیر طبیعی منیسک است که مینیسک خارجی به جای آن که بیشتر شبیه شکل C طبیعی باشد، به شکل یک بیضی یا دیسک توپر است. این عارضه انواع مختلفی دارد که شامل منیسک دیسکوئید ناکامل ، کامل ، ring-shaped discoid meniscus و  Hypermobile wrisberg است.

انواع منیسک دیسکویید
انواع منیسک دیسکویید

 

به طور کلی منیسک دیسکوئید نسبت به مینیسک طبیعی مستعد آسیب‌دیدگی بیشتر است. شواهد اندکی وجود دارند که نشان می‌دهند بیماران دچار مینیسک دیسکوئید بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به آرتروز زانو در ادامه زندگی خود هستند، توصیه می شود تمام بیمارانی که دچار پارگی مینیسک شده‌اند باید برای کمک به پیشگیری از پیشرفت آرتروز در مفاصل زانوی خود، اقدامات درمانی لازم و به موقع انجام دهند.

منیسک دیسکوئید
منیسک دیسکوئید

افراد مبتلا به منیسک دیسکوئید ممکن است تمام زندگی خود را طی کنند و هیچ مشکلی را تجربه نکنند فقط با خم و راست کردن احساس صدا داخل مفصل دارند. بنابراین اگر منیسک دیسکوئید باعث درد یا ناراحتی نشود، نیاز به درمان خاصی ندارد. ولی در مواردی که منجر به بروز علائمی شامل درد، سفتی و تورم، قفل کردن و صدای زانو، خالی کردن زانو و یا ناتوانی در کامل صاف کردن زانو شده باشد بیمار برای درمان نیاز به جراحی خواهد داشت.

 

انواع درمان های جراحی منیسک دیسکوئید

  • در گذشته کل منیسک را از زانو خارج می کردند( total meniscectomy) اما با توجه به اینکه منیسک دیسکویید اغلب در افراد جوان علامتدار می شود، برداشتن آن در سنین پایین، احتمال بروز آرتروز مفصل زانو، تخریب و ساییدگی زودرس مفصل زانو را افزایش می دهد که می تواند اثرات جبران ناپذیری ایجاد می کند. جراحی خارج سازی کامل منیسک فقط در شرایطی که منیسک پاره شده غیر قابل ترمیم باشد، انجام می شود.

 

  • امروزه در اغلب موارد جراحی ترمیم منیسک دیسکویید توصیه می شود. جراحی معمولا با استفاده از آرتروسکوپ است که محل پاره شده منیسک خارج می شود. در این جراحی در نهایت بخشی از غضروف مینیسک برداشته می‌شود و بخشی از آن نیز ترمیم می‌گردد.
جراحی ترمیم منیسک دیسکوئید
جراحی ترمیم منیسک دیسکوئید
  • همچنین در مواردی می‌توان به وسیله عمل جراحی، مینیسک دیسکوئید را تغییر شکل داده و شکل طبیعی‌تری به آن بخشید. به این روش جراحی saucerization مینیسک گفته می‌شود. اگر منیسک دیسکوئید پاره شده باشد، جراح ممکن است saucerization را انجام دهد و سپس قسمت پاره شده را برش دهد.
جراحی منیسک دیسکوئید
جراحی منیسک دیسکوئید

 

توصیه های پس از جراحی مینیسک دیسکوئید

  • دوره بهبودی پس از درمان جراحی مینیسک دیسکوئید حدود 6-8 هفته طول می‌کشد.
  • پس از جراحی فیزیوتراپی توصیه می گردد.
  • توصیه می شود در دوره نقاهت پس از عمل جراحی، از انجام فعالیت‌های ورزشی سنگین خودداری شود.
  • بیشتر بیماران پس از جراحی منیسک دیسکوئید، به فعالیت‌های روزمره‌شان برمی‌گردند. با این حال، اگر کل منیسک به طور کامل برداشته شوده باشد امکان آرتروز زودرس وجود دارد.

دکتر سلیمانها

متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی
کلینیک زانوی رشت (rasht knee clinic)

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا