کف پای صاف (Flat Foot) – بخش 1
کف پای صاف (Flat Foot) :
کف پای صاف از بیماری های شایع ارتوپدی است. در این بیماری قوس طولی پا کاهش یافته و در موارد شدید از بین رفته ٬ کناره داخلی کف پا برجسته شده و با زمین تماس پیدا میکند. کف پای صاف به طور کلی به دو نوع انعطاف پذیر (flexible) و نوع غیر قابل انعطاف (rigid) تقسیم می شود. کف پای صاف انعطاف پذیر بسیار شایع تر می باشد.
تمامی نوزادان با کف پای صاف به دنیا می آیند. که این حالت به علت شل بودن تاندون ها و لیگامان های کف پا، ضعیف بودن عضلات کف پا و همچنین وجود چربی در زیر پوست کف پا می باشد. اما به تدریج پس از به راه افتادن کودک و با تقویت عضلات کف پا و از بین رفتن بافت چربی قوس کف پا تا سن 5 الی 6 سالگی تشکیل می شود. اما در برخی کودکان ممکن است این قوس ایجاد نشده و منجر به کف پای صاف شود.
کف پای صاف انعطاف پذیر (Flexible flat Foot):
در کف پای صاف انعطاف پذیر زمانی که بیمار کف پایش را از زمین بلند می کند قوس طولی تشکیل می شود اما ایستادن روی پاها سبب می شود قوس طولی از بین برود و قسمت داخلی کف پا برآمده شود.
شایع ترین نوع کف پای صاف انعطاف پذیر نوع مادرزادی می باشد که سابقه خانوادگی در این افراد مثبت است. اغلب آن ها بی علامت هستند و تنها به علت ظاهر پا توسط والدین به درمانگاه آورده می شوند. تعداد اندکی از کودکان که بیماریشان شدید است، چاق هستند و تاندون آشیل آنها کوتاه است، پس از بالا رفتن سن و رسیدن به سنین نوجوانی به دنبال راه رفتن یا ورزش طولانی دچار درد کف پا و پشت ساق می شوند.
سایر علل صافی کف پا عبارتند از :
⦁ چرخش به خارج کف پا
⦁ والگوس زانوها (پای ضربدری)
⦁ شلی لیگامان ها و عضلات کف پا
⦁ بستری شدن دراز مدت، که ضعف عضلات پا را به دنبال خواهد داشت و پس از راه افتادن می تواند سبب ایجاد کف پای صاف شود.
⦁ بیماران میانسال چاق که در طول روز ساعات زیادی بر روی پای خود می ایستند.
⦁ بیماری های عصبی عضلانی. ضعف یا فلج عضلات نگه دارنده پا در بیماری های مختلف می تواند سبب ایجاد کف پای صاف شود، نظیر مننگومیلوسل، فلج اطفال، سربرال پالسی (فلج مغزی) و دیستروفی عضلانی
درمان
کف پای صاف انعطاف پذیر معمولا بی علامت است و درمان نمی خواهد. در کودکان بزرگتر یا نوجوانان که صافی کف پای آنان شید است و باعث خستگی یا درد پا می شود و کفش آن ها زود به زود تغییر شکل پیدا می کند می توان از کفش طبی و یا کفی قوس طولی کف پا استفاده نمود. اگر والگوس (دور شدن) پاشنه پا شدید بود، می توان لبه داخلی پاشنه را 0.5 سانتی متر بلند کرد. البته کفش طبی و کفی، کف پای صاف را درمان نمی کند و تنها پا را در وضعیت مناسب قرار می دهد. این بیماران ندرتا تحت جراحی قرار می گیرند.
در کودکان زیر 3 سال درمان لازم نیست و صافی کف پا در این سن فیزیولوژیک می باشد. در کودکان بالای 3 سال درمان انتخابی، کج کردن خفیف پاشنه کفش به سمت خارج با قرار دادن یک لایه گوه ای شکل بین لایه های پاشنه کفش می باشد. این لایه فقط در پاشنه کفش گذاشته می شود و قاعده قسمت گوه ای شکل به طرف داخل است.
___________________
دوستان عزیز می توانید برای مشاهده بخش دوم کف پای صاف و روش درمان روی لینک کلیک کنید.
همچنین برای مشاهده مشکلات و بیماری های ارتوپدی کلیک کنید.
متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت