دبریدمان آرتروسکوپیک غضروف زانو
دبریدمان آرتروسکوپیک غضروف زانو
در این مقاله دبریدمان آرتروسکوپیک غضروف زانو را بررسی می کنیم. غضروف زانو ممکن است در اثر عوامل متعددی تخریب شود. مانند ناپایداری زانو، آسیب های درمان نشده لیگامانی، ضربه های مکرر ورزشی، فعالیت شغلی سنگین و اضافه وزن شدید. غضروف آسیب دیده نمی تواند مفصل را در حین حرکت محافظت کند و منجر به درد ، تورم ، قفل شدن و محدودیت حرکتی می گردد.
دبریدمان آرتروسکوپیک غضروف زانو توسط آرتروسکوپ (Arthroscopic Debridement) از موارد جراحی های تسکینی مفصل زانو به شمار می رود. در جراحی های ترمیمی غضروف مفصل زانو تحریک می شود. تا روند ترمیمی را در محل ضایعه ایجاد نماید. این روند گرچه نام ترمیمی دارد. ولی بافت جدیدی که بدن بجای غضروف مفصلی و در جهت ترمیم ضایعه می سازد غضروف فیبروکارتیلاژ (Fibrocartilage ) است. که ضعیف تر از غضروف مفصل طبیعی می باشد
جراحی دبریدمان توسط آرتروسکوپ نوعی درمان موقتی با حداقل تهاجم است. و می تواند بعضی از علائم بیماری را تا چند سال از بین برده یا آنها را کاهش دهد.
روش جراحی دبریدمان آرتروسکوپیک زانو
در دبریدمان آرتروسکوپیک ، جراح به کمک آرتروسکوپ لبه های نامنظم غضروف در ناحیه آسیب دیده و هرگونه قطعات شل و فلاپ های آزاد غضروفی جدا شده. و عوامل التهابی درون مفصل زانو را بر می دارد. در برخی موارد سطح استخوان برهنه شده از غضروف دریل شده تا به رگ های خونی زیر آن رسیده. و زمینه برای رشد غضروف فیبروز جهت پوشیدن سطح استخوان بدون غضروف آماده شود.
هدف دبریدمان آرتروسکوپیک زانو
درمان به موقع عارضه تخریب غضروف مفصل زانو، از تغییرات دژنراتیو و تخریب پیشرونده مفصل زانو جلوگیری می کند. به طور کلی هدف از درمان، بازگرداندن سطح لغزشی یکنواخت در ناحیه غضروف است. که در تسکین درد ، قفل شدن و تورم زانو موثر بوده و امکان بازگشت فعالیت های روزمره بیمار را فراهم می کند.
دبریدمان توسط آرتروسکوپ باعث می شود در غضروف مفصلی آسیب دیده ی مفصل زانو بافت سالم جدید قادر به رشد ایجاد شده. و اجازه دهد زانو دوباره به نرمی و بدون درد حرکت کند. هدف انجام این جراحی، صاف و صیقلی کردن سطح مفصلی استخوان های داخل زانو است. به طوری که در طول حرکت اصطکاک کمتری در مفصل وجود داشته باشد.
اندیکاسیون های دبریدمان آرتروسکوپیک مفصل زانو
در صورت وجود ضایعات موضعی به صورت کندگی دارای علائم و یا ضایعات بزرگتر از 1 سانتی مترمربع در غضروف معمولا درمان جراحی پیشنهاد می شود. و اتصال مجدد یا خارج کردن بافتی که به طور جزئی یا کامل جدا شده است، انجام می شود. در برخی از این موارد، ناحیه آسیب دیده را با پیوند غضروف یا تحریک ترمیم غضروف درمان می کنند. موارد کاربرد دبریدمان آرتروسکوپیک مفصل زانو شامل :
- افراد جوان و میانسال با ضایعه غضروفی محدود همراه
- افراد دچار درد مفصل زانو مقاوم به درمان های غیرجراحی. (مانند درمان های دارویی، فیزیوتراپی. تزریق استروئید و اسید هیالورونیک داخل مفصلی.)
- بیماران دچار استئوآرتریت زانو که تخریب مفصل شدید و محدودیت حرکتی نداشته باشند و محور مکانیکی زانوی آنها طبیعی باشد
- بیماران دچار علائم مکانیکی مثل قفل شدن یا گرفتگی زانو
دکتر سلیمانها
متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی
کلینیک زانوی رشت (rasht knee clinic)