در رفتگی مکرر کشکک زانو و درمان آن
در رفتگی مکرر کشکک زانو و درمان آن:
آناتومی کشکک زانو :کشکک زانو یا پاتلا، یکی از سه استخوان تشکیل دهنده مفصل زانو است. هر کدام از این استخوانها در سطح تماسشان با یکدیگر دارای لایه محافظی از غضروف هستند. همچنین کشکک زانو در میان یک تاندون قرار دارد. این تاندون عضلات چهارسر ران را به استخوان درشت نی (تیبیا) در پایین زانو متصل میکند.
در رفتگی مکرر کشکک
در رفتگی مکرر کشکک Recurrent dislocation of patella به وضعیتی میگویند که استخوان کشکک بیش از یک بار در برود.این بیماری در دختران شایعتر از پسران است.استخوان کشکک در وضعیت آناتومیک خود در جلوی زانو با پایین ترین قسمت استخوان ران(کندیل های استخوان ران) مفصل میشود.در رفتگی کشکک وضعیتی است که در آن استخوان کشکک ار محل اصلی خود در جلوی کندیل های استخوان ران جابجا میشود.باید توجه داشته باشید که در رفتگی کشکک با در رفتگی زانو متفاوت است.دررفتگی زانو یک آسیب بسیار بزرگتر از در رفتگی کشکک بوده و در آن ارتباط آناتومیک استخوان درشت نی و ران به هم میخورد.
نیمه در رفتگی
نیمه در رفتگی وضعیتی است که در آن کشکک در محل اصلی خود منحرف شده ولی فورا به جای خود برمیگردد.در رفتگی برگشتن کشکک به محل آناتومیک خود بصورت یک حرکت مستقل و جداگانه و معمولا با راست و مستقیم کردن زانو ایجاد میشود. این جاافتادن میتواند چند ثانیه و یا حتی چند ساعت بعد از دررفتگی باشد.وقتی یک بار استخوان کشکک در میرود احتمال در رفتگی های بعدی آن بالا و حدود 50 درصد است.دو بار در رفتن استخوان کشکک احتمال دررفتگی بعدی را به 80-70 درصد افزایش میدهد.
رتیناکولوم داخلی
بعد از یک بار در رفتگی استخوان کشکک پرده بافتی که در سمت داخلی استخوان کشکک قرار داشته و به آن رتیناکولوم داخلی میگویند پاره میشود.در بسیاری اوقات این پرده بصورت مناسبی بهبود نیافته و شلی در آن بوجود میاید که زمینه را برای در رفتگی های بعد فراهم میکند.اولین در رفتگی کشکک ممکن است بر اثر ضربه شدیدی به زانو باشد ولی در رفتگی های بعدی با ضربات با شدت کمتری ایجاد میشوند.
علت ایجاد در رفتگی مکرر کشکک:
- کم عمق بودن شیار بین کندیل های استخوان ران که استخوان کشکک بر روی آن قرار میگیرد
- بالا قرار گرفتن استخوان کشکک در جلوی زانو
- کوچک بودن استخوان کشکک
- شل بودن کلی لیگامان های بدن
- چرخش استخوان درشت نی به خارج یا تورشن تیبیا
- محل نامناسب توبروزیته تیبیا و در نتیجه نامناسب بودن محل اتصال تاندون کشک به بالای استخوان درشت نی
علائم ونشانه ها:
- دردناک بودن سمت داخلی کشکک در لمس
- تورم
- احساس در رفتگی کشکک توسط بیمار در هنگام معاینه(Apprehension test)
در رادیوگرافی جابجایی استخوان کشکک در شیار پایین استخوان ران دیده میشود.
درمان در رفتگی مکرر کشکک زانو:
اولین قدم در درمان این بیماری درمان غیر جراحی است ، و اساس این درمان تقویت عضلات چهارسرران بخصوص قسمتی از آن است که در بالا و سمت داخل کشکک قرار داشته و به آن Vastus medialis obliqus یا VMO میگویند.نرمش های کششی ساختمان های خارج زانو هم قسمتی از این درمان هستند.در صورتیکه اقدامات فوق موثر نبودند ممکن است نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد.انواع متفاوتی از اعمال جراحی برای درمان دررفتگی مکرر کشکک انجام میشود.بسته به وضعیت بیمار پزشک جراح بهترین نوع درمان را برای وی انتخاب میکند.
دوستان برای مطالعه در مورد کشکک زانو به لینک زیر مراجعه کنید:
متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت