درمان های غیر جراحی

لیزر درمانی زانو

پرتو لیزر (امواج نوری تحریک شده) با زمان و طول موج های متفاوت به بافت های نرم نفوذ می کند و به طور مستقیم و غیر مستقیم هم در کنترل درد و هم در ترمیم بافت ها و انرژی رسانی به سلول ها موثر است.

 

لیزردرمانی در زانو برای بهبود عملکرد عضله ، تاندون ، رباط ها ، غضروف و استخوان های آسیب دیده یک روش درمانی مفید می باشد.

این روش درمانی می تواند درد و تورم های ایجاد شده در مفصل های آسیب دیده را کاهش دهد و برای بیماران مسن مبتلا به استئوآرتریت یا یا آرتروز مزمن و همچنین برای ورزشکاران جوان دچار آسیب دیدگی حاد مفصلی مثل کشیدگی عضلات و تاندون ها و رباط ها و سایر آسیب های ورزشی مفید است .

 

کاربرد لیزر در فیزیوتراپی زانو

کاهش درد و التهاب ، تسریع ترمیم بافتی و رشد سلولی ، بهبود فعالیت عروقی ، افزایش فعالیت متابولیک در مواری همانند:

  • ضربات
  •  پیچ خوردگی ها
  • کشیدگی تاندون، عضله یا رباط زانو
  • آسیب لیگامان ها و منیسک های مفصلی زانو
  • بیماری های التهابی مفصلی همانند آرتریت روماتوئید زانو
  • آرتروز زانو
  • آسیب‌های ناشی از کشیدگی و رگ به رگ شدن مکرر
  • دردهای فیبرومیالژیا
  • تحریک اعصاب
  • توان‌بخشی پس از جراحی تعویض مفصل زانو

 

عملکرد لیزر درمانی زانو

  • پرتو لیزر تولید ادنوزین تری‌فسفات(ATP) را تحریک می‌کند که مولکول حامل انرژی است. سلول‌ها از این انرژی برای آوردن مواد مغذی و بیرون راندن پسماندها استفاده می‌کنند. به این تریب التیام تمامی ساختارهای بدن از جمله عضلات، تاندون‌ها، رباط‌ها و… تسریع می‌گردد.
  • پرتو لیزر تشکیل کلاژن را تحریک می‌کند. تولید سریع‌تر کلاژن منجر به شکل‌گیری بافت‌های همبند کمتری می‌شود.
  • پرتو لیزر درد را کاهش می‌دهد و تأثیر سودمندی بر یاخته‌های عصبی‌ای دارد که مانع از انتقال درد ناشی از التهاب عضله‌ها، تاندون‌ها و رباط‌ها به مغز می‌شوند.
  • پرتو لیزر فعالیت سیستم لنفاوی را تسریع می‌کند. رگ‌های لنفاوی در اثر آسیب وارده پاره می‌شوند و تورم بروز می‌یابد. پرتو لیزر این رگ‌های پاره شده را ترمیم می‌کند و آماس را به سرعت کاهش می‌دهد.
  • پرتو لیزر تشکیل رگ‌های خونی را افزایش می‌دهد. رگ‌های بسیار ریز خونی در نتیجه‌ی وارد شدن آسیب پاره می‌شوند و تورم و کبودشدگی بروز می‌یابد. پرتو لیزر ترمیم این رگ‌هایی را تحریک می‌کند که برای خون‌رسانی مجدد طبیعی به ساختارهای صدمه دیده ضروری به شمار می‌روند.
  • پرتو لیزر میزان چرخشی سروتونین و اندورفین‌ها خون را افزایش می‌دهد که در صورت فعال‌سازی موجب تسکین درد می‌شوند.

فیزیوتراپی زانو با لیزر

برای درمان زانو درد به وسیله فیزیوتراپی از لیزرهای پرتوان و کم توان استفاده می شود . لیزرهای پرتوان اثرات درمانی بیشتری دارند که برای فیزیوتراپی زانو دستگاه را روی نقاطی که درد احساس می شود قرار می دهند.

به طور کلی درمان هایی که به وسیله فیزیوتراپی زانو با لیزر انجام می شود فاز به فاز و با در نظر گرفتن شرایط بیمار انجام می شود و در هر یک از مواد ترمیم بافت، ‌افزایش خون‌رسانی،‌کاهش التهاب و کاهش درد مکانیزم های مخصوص به خود را دارا می باشند ، مثلا برای کاهش دادن درد از مدالیته های فیزیکی، برای درمان دستی از دستگاه های الکتروتراپی، برای کاهش تورم از کامپرشن تراپی و برای تقویت عضلات از برنامه ها و تمرین های درمانی استفاده می شود.

 

 

پزشک پس از تشخیص عارضه اغلب بین پنج تا هشت جلسه لیزرتراپی را برای بیمار تجویز می کند که اکثر بیماران بعد از جلسه سوم یا چهارم متوجه شروع بهبودی و تغییرات کوچکی در مفصل آسیب دیده و کنترل در زانو می شوند و در 80 تا 85 درصد از بیماران بهبودی قابل توجهی بعد از اتمام جلسات لیزردرمانی رخ می دهد .

 

فواید لیزر درمانی زانو

بسیاری از بیماران مبتلا به دردهای مزمن پس از لیزردرمانی می‌توانند مصرف داروهای مسکن را کاهش دهند، و به این ترتیب هر چه سریع‌تر به انجام فعالیت‌ها یا ورزش مورد علاقه‌شان بازگردند و کیفیت زندگی‌شان را بهبود بخشند.

درمان با لیزر اثر ماندگاری بر فرایند التیام دارد و اکثر بیماران پس از پایان درمان با حمله مجدد درد مواجه نمی‌شوند. درمان با پرتو لیزر التیام همیشگی بافت را تحریک می‌کند و این‌طور نیست که صرفاً برای مدت کوتاهی علائم را برطرف سازد.

لیزرهایی که برای فیزیوتراپی زانو مورد استفاده قرار می گیرند برای چشم مضر می باشند به همین خاطر شخص بیمار و درمانگر هر دو از عینک های مخصوص در طول درمان استفاده می کنند.

از این دستگاه برای خانم های باردار، بیماران مبتلا به تومور و کسانی که داری عفونت می باشند استفاده نمی شود.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. سلام دکتر از مطالب ارزنده و مفیدی که در وبسایت قرار داده اید تشکر می کنیم خیلی بزرگوارید!
    میخواستم ببینم آیا این زانوبند فراصوت که اخیرا در سایتها نامش را می شنویم برای آرتروز با پاهای پرانتزی مادر مسن ۶۵ساله می تونه مفید باشه یا نه ؟چون در فکر سفارش یک دستگاه از این زانوبند هستیم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا