استئوآرتریت یا آرتروز زانو

تاثیر استئوآرتریت زانو بر افزایش شیوع بیماریهای قلبی- عروقی

استئوآرتریت زانو یکی از شایعترین انواع اختلالات مفصلی و علت اصلی اختلال در راه رفتن در جمعیت مسن است که با تظاهراتی مانند: درد، خشکی و محدودیت مفاصل شروع شده، به دنبال آن منجر به کاهش عملکرد فرد در انجام فعالیتهای روزانه و کاهش کیفیت زندگی خواهد شد .

استئوآرتریت زانو
استئوآرتریت زانو

 

در بسیاری از مطالعات به افزایش شیوع بیماری های قلبی – عروقی ( از جمله انفارکتوس میوکارد، بیماریهای عروقی مغز، بیماری عروقی محیطی و نارسایی قلبی ) در افراد مبتلا به استئوآرتریت اشاره شده است. همچنین ریسک فاکتورهای شناخته شده برای بیماریهای قلبی- عروقی مثل کلسترول بالا، سندرم متابولیک ، چاقی مرکزی (دورکمر) ، دیابت، فشار خون با ایجاد و پیشرفت  استئوآرتریت مرتبط هستند.

تحقیقات نشان داده اند که 23 درصد از بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری قلب، مبتلا به استئوآرتریت بوده اند.

 

  • علت

علت ارتباط میان استئوآرتریت و بیماری های قلبی- عروقی به طور کامل شناخته شده نیست. التهاب سیستمیک که در استئوآرتریت وجود دارد، می تواند یکی از فاکتورهای خطر مرتبط با بیماری قلبی – عروقی باشد، به این ترتیب که فرایندهای التهابی و آزاد شدن سیتوکین ها به دنبال وقوع استئوآرتریت، باعث التهاب عروقی شده و توسعه آترواسکلروز منجر به ابتلای بسیاری از بیماری های قلبی- عروقی مانند فشار خون بالا ، نارسایی قلبی و بیماری مغزی می شود .

 

  • عوارض

بیماری های قلبی- عروقی یک معضل بهداشتی جهانی هستند که هزینه هنگفتی بر نظام سلامت کشورها تحمیل می کنند. به طور کلی این بیماری ها شایع ترین علل ازکارافتادگی و یا مرگ در بیشتر کشورهای جهان به خصوص کشورهای درحال توسعه از جمله ایران می باشند.

از طرفی، استئوارتریت نیز یک موضوع مهم بهداشت عمومی است که به طور قابل توجهی در فعالیت روزانه و کیفیت زندگی افراد، محدودیت ایجاد می کند. تخمین زده شده است که در جهان 9/6 درصد مردان و 18 درصد زنان بالای 60 سال مبتلا به استئوارتریت هستند، که استئوآرتریت زانو، شایع ترین فرم آرتریت در افراد بالای 50 سال (به خصوص خانم ها) است ، این بیماری زمانی که زانوها را تحت تاثیر قرار می دهد ، به طور ویژه ای ناتوان کننده است.

 

  • نقش اقدامات پیشگیرانه

به طور کلی احتمال مرگ در بیماران استئوآرتریت در صورت داشتن بیماری های قلبی – عروقی، نسبت به سایر افراد افزایش خواهد داشت.

موارد مرگ ناشی از بیماری های قلبی- عروقی در کشورهای توسعه یافته در سال های اخیر، به علت اقدامات پیشگیرانه و مداخلات مؤثر رو به کاهش بوده است، در حالیکه این موارد در کشورهای درحال توسعه همچنان سیر صعودی دارد ، با توجه به التهابات سیستمیک ناشی از استئوآرتریت و فراوانی بالای ریسک فاکتورهای قلبی- عروقی در افراد مبتلا به استئوآتریت ، لازم است در راستای شناسایی زودهنگام بیماری های قلبی و عروقی در افراد مبتلا به استئوآرتریت به ویژه زنان توجه بیشتری شود.

بر این اساس با توجه به اینکه استئوآرتریت زانو، ناتوانی و اختلال در فعالیتهای معمول را به همراه دارد و از طرفی بی تحرکی ریسک بیماری قلبی را تشدید می کند ، لازم است افراد مبتلا به استئوآرتریت ، از نظر ریسک فاکتورهای قلبی- عروقی با هدف تشخیص زودرس ، اجرای برنامه های توانبخشی و پیشگیری مورد بررسی قرار گیرند که این امر می تواند در راستای ارتقای کیفیت زندگی بیماران کمک کننده باشد.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا