استئوآرتریت یا آرتروز زانو

تاثیر ورزش های تقویت کننده عضلات در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو

تاثیر ورزش های تقویت کننده ی عضلات در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو

استئوآرتریت زانو شایع ترین بیماری مفصلی است که با تخریب پیشرونده غضـروف مفصلی مشخص می شود و می تواند منجر به ناتوانی، مشکلات جسمی و تحمیل هزینه برای خانواده و جامعه شود. لذا پیدا کردن روش درمانی که بتواند در کاهش عوارض این بیماری موثر باشد از اهمیت زیادی برخوردار است

علائم اسـتئوآرتریت زانو شامل درد، خشکی صبحگاهی ، محدودیت حرکات مفصلی و حساسیت در خط مفصلی می باشد. گاهی خشکی صبحگاهی مفصل زانو ممکن است با درد و التهاب همراه باشد و هنگام وزن گذاری روی زانو، راه رفتن و یا ایستادن ایجاد درد و ناراحتی کند.

اسـتئوآرتریت زانو
اسـتئوآرتریت زانو

 

خشکی صبحگاهی مفصل زانو به ویژه در افراد مسن ( به علت فرسایش مفصل ، ضعف عضلات و سفتی تاندون های اطراف زانو) یک عارضه ای طبیعی است . علاوه براین خشکی صبحگاهی مفصل زانو می تواند علامتی برای سایر بیماری های مفصلی (مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک …)، لوپوس، بورسیت (التهاب بورس مفاصل)، نقرس نیز باشد.

نقایص پاتوفیزیولوژیکی استئوآرتریت زانو به صورت ضعف و آتروفی عضلات اطراف زانو به خصوص عضله چهارسرران، بی ثباتی مفصلی و کاهش دامنه حرکتی می باشد.

اسـتئوآرتریت زانو
اسـتئوآرتریت زانو

 

به طور کلی خشکی مفاصل ، فاکتور خطر برای آسیب مفاصل در آینده نزدیک است. بنابراین مراجعه به پزشک و معاینه بالینی و در برخی موارد انجام آزمایشات با هدف تعیین علت این عارضه ضروری است.

خشکی صبحگاهی و ضعف عضلات اطراف زانو

ضعف عضله چهارسر در مراحل اولیه استئوآرتریت زانو نشان دهنده عامل خطـر اولیـه بـرای ایـن بیماری می باشد.

عضلات اطراف زانو برای جذب شوک و ثبات مفصل زانو لازم هستند و ضعف عضلات باعث تداخل عملکرد بیومکانیک مفصل زانو و تشدید درد شده و درد باعث کاهش فعالیت بیمار، ضـعف وآتروفـی بیشتر عضلات می شود . از این رو  تعداد زیادی از بیماران بـه علت درد و سـفتی و خشکی صبحگاهی ناشی از استئوآرتریت زانو در انجام فعالیت های خود ناتوان خواهند شد.

اسـتئوآرتریت زانو
اسـتئوآرتریت زانو

 

تاثیر ورزش های تقویت کننده ی عضلات اطراف زانو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو

مطالعات زیادی در مورددرمان های غیردارویی و فیزیوتراپی روی بیماران مبتلا بـه اسـتئوآرتریت زانو صورت گرفته است، اثربخشی ورزش های تقویت کننده ی عضلات اطراف زانو در کاهش درد، بهبود عملکرد فیزیکی و تعادل و خشکی صبحگاهی افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو نقش مهمی دارد.

 

یک برنامه درمان فیزیکی، تمرینات ایزومتریک زانو ، ورزش یا الکترودرمانی، اولتراسوند، لیزر، همچنین مدالیته های فیزیکی ( TENS, Ultrasound, Hot pack  و  Hydrotherapy ) بسته به شرایط بیمار وروند بیماری کاربرد دارند و می تواند به افزایش تحرک، کاهش درد و افزایش انعطاف پذیری ، قدرت عضلات اطراف زانو و بهبود فعالیت های روزمره زندگی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت کمک کنند.

اسـتئوآرتریت زانو
اسـتئوآرتریت زانو

 

تعویض مفصل زانو در بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو
تعویض مفصل زانو در بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو

 

دکتر سلیمانها

متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
دانشیار گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی
کلینیک زانوی رشت (rasht knee clinic)

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا