روش های بیهوشی در جراحی های زانو
روش های بیهوشی در جراحی های زانو
مشاوره با متخصص بیهوشی یکی از مراحل آمادگی برای انجام عملهای جراحی است. پاسخ به این سوال که در جراحی های زانو کدام یک از روش های بیهوشی مناسبتر است به شرایط بیمار و نظر متخصص بیهوشی بستگی دارد. متخصص بیهوشی بعد از بررسی شرایط و وضعیت سلامتی فرد و در نظر گرفتن مواردی مانند سوابق بیماری، بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی عروقی ، دیابت ، مشکلات تنفسی ، مسائلی مانند اضافه وزن
، سابقه ی استفاده از داروی خاص که ممکن است جراحی را با محدودیت مواجه کند و… بهترین و مناسب ترین روش برای بیهوشی بیمار و آمادهسازی او جهت انجام جراحی را انتخاب میکند.
روش های مختلف بیهوشی در جراحی های زانو عبارتند از:
-
بیحسی موضعی
در این روش پزشک فقط ناحیهای که تحت جراحی قرار خواهد گرفت را بیحس میکنند. با بیحسی موضعی بیمار هوشیار است و در جریان روند جراحی قرار میگیرد و تنها در ناحیهای که جراحی میشود، دردی احساس نخواهد کرد. غالبا این روش را برای جراحیهایی که در مدت زمان کوتاه انجام میگیرد، استفاده میکنند. در جراحیهایی مانند تعویض مفصل زانو معمولا از این روش استفاده نمی شود، همچنین در مورد بیمارانی که از فرآیند عمل جراحی ترس دارند، بیحسی چندان کارآمد نیست.
-
بیحسی منطقهای
در این روش بیحسی ، از طریق روش های مختلفی که شامل بیحسی نخاعی Spinal Anaesthesia، بلوکهای اپیدورال ، بلوک عصبی – محیطی و … می باشد انجام می گیرد. در این روش نوعی داروی بیحسی که اثر کوتاهمدت دارد به مایع اطراف نخاع در بخش پایینی کمر تزریق میکنند و یا مستقیما اعصاب قسمتی از بدن را مسدود میکنند بدون این که تاثیری روی مغز و سیستم تنفسی داشته باشد. مزیت این روش نسبت به بیحسی موضعی این است که طولانی مدت تر است، در نتیجه می توان اعمال جراحی نظیر تعویض مفصل را نیز انجام داد. نکتهای که در این روش باید به آن دقت کرد، هوشیاری بیمار حین جراحی است که گاهی باعث ایجاد ترس در فرد میشود، از این رو معمولا برای انجام راحتتر جراحی و جلوگیری از ترس بیمار، پزشک با دادن مسکن، بیمار را به خواب میبرد.
-
بیهوشی عمومی
در جراحیهای تعویض کامل مفصل زانو غالبا از بیهوشی کلی و عمومی استفاده میشود. در این روش پزشک کاملا به بیمار مسلط بوده و بابت هشیاری و احساس درد او نگرانی نخواهد داشت. پیش از بیهوشی عمومی تمام شرایط بیمار بررسی شده و در صورتی که کوچکترین احتمالی در مورد مشکلات بعد از بیهوشی داشته باشد، پزشک از انجام آن خودداری میکند.