تعویض مجدد مفصل زانو (Revision Total Knee Replacement)
تعویض مجدد مفصل زانو (Revision Total Knee Replacement)
تعویض مجدد مفصل زانو : پروتز های زانو به شکلی ساخته شده اند، که برای سال های طولانی (10الی 15 سال) کار کنند. اما ممکن است به دلایلی که در زیر ذکر شده، برخی از مفاصل مصنوعی زانو پس از گذشت مدتی دچار مشکل شده و نیاز به تعویض مجدد مفصل یعنی جایگزین کردن مفصل مصنوعی قبلی با مفصل جدید می شود.
تصویر راست گرافی از تعویض مجدد مفصل زانو. مفصل مصنوعی کار گذاشته در این بیمار میله ها بلندتری به منظور پایداری بهتر دارند.
عوامل زود هنگام
- عفونت
عفونت عارضه شایع در هر عمل جراحی می باشد. عفونت در بافت های اطراف مفصل مصنوعی می تواند به علت ورود عامل عفونی در حین عمل جراحی به درون بدن ایجاد شود و یا مدتی بعد از جراحی عوامل عفونی می توانند از یک کانون عفونی دیگر در بدن و از طریق جریان خون به بافت های اطراف مفصل مصنوعی رسیده و موجب عفونت در آن شوند. در صورت عفونت، مفصل زانوی بیمار دردناک و دچار محدودیت حرکت می شود. حتی در صورتی که پروتز به استخوان محکم فیکس شده باشد، درد، التهاب و ترشح عفونی از زخم، انجام تعویض مجدد زانو را غیر قابل اجتناب می کند.
-
محدودیت حرکت
در اکثر موارد جراحی تعویض مفصل زانو موفق است و بعد از جراحی دامنه حرکت لازم برای انجام فعالیت های روزانه بدست می آید. اما در برخی موارد ممکن است بعد از جراحی، دامنه حرکت مورد نظر بدست نیاید. که این عارضه می تواند به علت ایجاد بافت اسکار در اطراف مفصل زانو باشد. در این موارد ابتدا می شود از روش manipulation (باز و بسته کردن زانو) زیر بیهوشی استفاده نمود. در صورتی که دامنه حرکت زانوی بیمار تصحیح نشد، باید بیمار مورد جراحی مجدد تعویض مفصل زانو قرار گیرد.
عوامل دیرهنگام
- شل شدن مفصل مصنوعی
گاهی به علت فعالیت های سنگین یا وزن زیاد بیمار مفصل مصنوعی در جای خود شل شده و ایجاد درد می کند. همچنین در مواردی که بیمار هنگام تعویض مفصل، جوان باشد می تواند بیشتر از سن پیشبینی شده برای مفصل مصنوعی (10 تا 15 سال) زندگی کند، در نتیجه بعد از گذشت این زمان مفصل مصنوعی شل شده و لازم است که مجددا تعویض گردد.
-
شکستگی های اطراف زانو
گاهی اوقات استخوان های اطراف مفصل مصنوعی می شکنند. در این صورت ممکن است این شکستگی موجب لق شدن مفصل و سست شدن اتصال آن به استخوان گردد. در این موارد قسمتی از مفصل مصنوعی که لق شده است باید با قسمت جدیدی جایگزین شود.
-
ناپایداری
در صورتی که لیگامان های اطراف زانو آسیب ببینند می توانند باعث ناپایداری زانو شوند. در صورت آسیب لیگامانی ممکن است بیمار احساس خالی کرد زانو کند.
-
عفونت
پس از خارج کردن قست های تشکیل دهنده مفصل مصنوعی باید سیمان بکار رفته در عمل قبلی نیز از استخوان جدا شده و از بدن بیمار درآورده شود.
وقتی پروتز به علت لق شدن و یا عفونت مجددا عمل میشود معمولا قسمت هایی از استخوان اطراف مفصل هم از بین رفته است. پس استخوان بیمار کمتر از آن مقداری است که در عمل جراحی قبلی بوده است. به همین علت اتصال مجدد مفصل جدید به این استخوان ها معمولا به سادگی عمل اول نبوده و پیچیده تر است. پزشک جراح ممکن است از پیوند استخوان برای پر کردن محل هایی که استخوان ندارند استفاده کند. استخوان هایی که برای پیوند استخوان استفاده میشوند معمولا از نوع آلوگرافت Allograft هستند.
برای بهتر کردن اتصال پروتز به استخوان هایی که حالا دیگر مانند جراحی قبلی نیستند معمولا از پروتزهای خاصی با طرح ها و اشکال جدیدی استفاده میشود. این مفاصل جدید معمولا طوری ساخته می شوند که محل اتصال بزرگتری با استخوان دارند تا بدین وسیله بتوانند اتصال خود به استخوان باقیمانده را بهتر کنند.
عمل جراحی تعویض مفصل مصنوعی زانو معمولا پیچیده تر از جراحی تعویض اولیه مفصل است. طول جراحی معمولا بیشتر بوده و با عوارض احتمالی بیشتری همراه است.در برخی موارد فقط بخش آسیب دیده مفصل تعویض می گردد اما در بیماران دیگر لازم است هر 3 بخش مفصل (فمورال، تیبیال و پاتلار) تعویض گردند.
همراهان عزیز برای آگاه شدن از بیماری آرتروپلاستی ( جراحی تعویض مفصل) کلیک کنید.
____________________________________________________
متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت