ACL

 جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی در چه مواردی ضروری است؟

 جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی در چه مواردی ضروری است؟

درمان به موقع و مناسب رباط صلیبی آسیب‌دیده علاوه بر اینکه کیفیت فعالیت‌های روزانه‌ی فرد را بهبود می‌بخشد می‌تواند از ایجاد آسیب‌های بیشتر زانو در آینده نیز جلوگیری کند. نادیده گرفتن آسیب های رباط صلیبی و عدم درمان به موقع آن می تواند منجر به تشدید آسیب و اختلال عملکرد مفصل زانو شود.

پارگی رباط صلیبی قدامی
پارگی رباط صلیبی قدامی

یکی از اصلی ترین سوالات افرادی که دچار آسیب رباط صلیبی قدامی در مفصل زانو شده اند این است که آیا عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی (ACL) برای آنها ضروری است یا می توانند از روش های درمان غیر جراحی بهره بگیرند؟

در این مقاله به ملاک های اصلی برای تعیین روش درمان آسیب های رباط صلیبی می پردازیم.

 

اندیکاسیون های جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی

به طور کلی اکثر پارگی های رباط صلیبی قدامی زانو (خصوصا موارد پارگی کامل و ACL avulsion(شکستگی کندگی رباط صلیبی قدامی)) نیاز به عمل جراحی دارند اما در برخی موارد ( مانند پارگی های ناکامل) ممکن است که نیاز به عمل جراحی نباشد.

روش‌های درمان غیرجراحی معمولا برای آسیب‌هایی با شدت پایین هستند که رباط صلیبی پارگی جزئی دارد. در این موارد توصیه به تقویت عضلات همسترینگ (خلف ران) می گردد.

 

پارگی های جزئی رباط صلیبی زانو در صورتی که به طور مناسب و به موقع درمان نشوند می تواند به پارگی‌های کامل تبدیل شوند و باعث درد بیشتر در زانو ‌شود. انتخاب روش های مختلف درمان رباط صلیبی آسیب‌دیده با توجه به شدت آسیب ، وجود آسیب‌های همراه و سبک زندگی هر فرد با توجه به نظر پزشک صورت می گیرد.

انواع پارگی رباط صلیبی قدامی
انواع پارگی (پارگی کامل و جزئی) رباط صلیبی قدامی

 

  • یکی از ملاک های مهم در جراحی بازسازی رباط صلیبی، بی ثباتی و یا خالی کردن مفصل زانو است که در معاینات بالینی و گرفتن تاریخچه از بیمار تشخیص داده می شود.
پارگی رباط صلیبی قدامی - نمای MRI
پارگی رباط صلیبی قدامی – نمای MRI
  • افراد با پارگی حاد رباط صلیبی قدامی بهتر است هرچه سریع تر به پزشک معالج مراجعه نمایند و نسبت به درمان آسیب‌ اقدام نماید. همچنین درصورتی‌که علائمی مانند محدودیت دامنه حرکت، تورم متناوب در مفصل زانو، ایجاد حساسیت موضعی در امتداد سطح مفصلی یا عدم ثبات و خالی کردن زانو مشاهده نموند با پزشک مشورت کنند.

 

  • ملاک دیگر برای تعیین عمل جراحی بازسازی ACL در مفصل زانو تست های مثبت ارزیابی پارگی رباط صلیبی قدامی(ACL) است

 

 نکات مهم در جراحی بازسازی رباط صلیبی قدامی

  • به طور کلی درمان چه به صورت جراحی و چه غیرجراحی، باید سریعا پس از آسیب و کاهش تورم اولیه آغاز شود.

 

  • در مواردی که نیاز به انجام جراحی است معمولا توصیه می شود ترمیم پارگی رباط صلیبی زانو بیش از حد به تاخیر نیفتد زیرا خطر ایجاد پارگی منیسک زانو و آسیب‌های غضروف مفصلی و آسیب سایر اجزای زانو افزایش می‌یابد.

 

  • ناپایداری زانو و شل‌شدگی رباط صلیبی که بلافاصله پس از آسیب رباط صلیبی ایجاد می‌شود، با عدم درمان پارگی رباط صلیبی شدیدتر می‌شود. همچنین زانو ممکن است هر چند وقت یکبار پیچ خورده و متورم و دردناک شود.

 

  • پارگی مجدد رباط صلیبی در افرادی که رباط خود را ترمیم نموده اند نسبت به پای سالم آنها ۶ برابر بیشتر است

 

  • افرادی که دارای رباط صلیبی آسیب‌دیده هستند معمولا نحوه راه‌رفتن خود را تغییر می‌دهند تا از جلوآمدن بیش از حد استخوان ران جلوگیری کنند. این مسئله به ایجاد آسیب‌های بیشتر در زانو منجر می‌شود و احتمال بروز آرتروز زودرس را افزایش می‌دهد.

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا