ضایعات منیسک

ضایعات رمپ منیسک (Ramp lesion meniscus)

ضایعات رمپ منیسک (Ramp lesion meniscus)

ضایعات رمپ منیسک برای اولین بار توسط Strobel در سال 1988 توصیف شد.

ضایعات رمپ منیسک داخلی ، جداشدگی( پارگی طولی longitudinal ) شاخ خلفی منیسک داخلی از کپسول مفصلی در محل اتصال منیسکوکپسولار و یا پارگی رباط منیسکوتیبیال (menisco-tibial ligament) می باشند.

Ramp lesion meniscus
Ramp lesion meniscus

 

میزان بروز این ضایعات متناسب با مدت ناپایداری زانو می باشد.

به طور کلی ارتباط زیادی بین ضایعات منیسک و آسیب رباط صلیبی قدامی وجود دارد. وجود ضایعات رمپ منیسک داخلی می تواند با پارگی ACL طول کشیده و مزمن  همراه باشد.

در یک مطالعه شیوع ضایعات منیسک در 43 درصد موارد همراه با آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL) گزارش شده است.

پارگی منیسک خارجی در پارگی حاد ACL دیده می شود. در حالی که در زانوهای با پارگی مزمن ACL، ضایعات منیسک داخلی غالب است. تخمین زده شده است که ضایعات رمپ در حدود 9 تا  17 درصد پارگی های ACL رخ می دهد.

تشخیص:

  • استفاده از MRI:

به طور کلی برای تشخیص محل دقیق پارگی و شدت آن انجام  MRI توصیه می شود. ضایعات رمپ منیسک داخلی با دقت بیشتر در MRI دیده می شوند، اما گاهی اوقات نادیده گرفته می شوند.

Ramp lesion meniscus
Ramp lesion meniscus
  • آرتروسکوپی:

از آنجایی که این یک آسیب جزئی است ممکن است حین آرتروسکوپی با استفاده از پورتال های استاندارد قدامی و قدامی داخلی دیده نشود. مگر اینکه هنگام آرتروسکوپی، شاخ خلفی منیسک به دقت توسط جراح ارتوپد بررسی شود، که ممکن است به پورتال اضافی نیاز داشته باشد (پورتال های خلفی).

مطالعات نشان داده اند در موارد زیادی ضایعات رمپ ظاهراً نادیده گرفته شدند و تنها با بررسی پارگی از طریق پورتال خلفی پس از حداقل دبریدمان کشف شدند. بنابراین، نگاه دقیق و مناسب هنگام انجام ارزیابی اولیه آرتروسکوپی مفصل در زمان بازسازی ACL از اهمیت زیادی برخوردار است.

در مقاله  زیر به بررسی ضایعات ramp و جراحی آرتروسکوپیک آنها پرداخته شده است.

Arthroscopic allinside ramp lesion repair using the posterolateral transseptal portal view. Sohrab Keyhani, Jin Hwan Ahn, René Verdonk, Mehran Soleymanha, Mohammadreza Abbasian . Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2016; 25 (2), 454-458.

 

درمان :

ضایعات رمپ تشخیص داده نشده و یا درمان نشده می توانند باعث علائم مداوم پس از بازسازی ACL ، مانند درد داخلی / خلفی (به ویژه با خم شدن عمیق)، کاهش دامنه خم شدن زانو، عدم پیشرفت مناسب در بازتوانی پس بازسازی ACL و کاهش عملکرد زانو شوند.

برخی بر این باورند که برخی از ضایعات منیسک ، زمانی که پایدار هستند، می توانند به روش های غیرجراحی مدیریت شوند، با این وجود اغلب جراحان پارگی های رمپ منیسک را ترمیم می کنند.

این نوع ضایعه قابل ترمیم است، زیرا شامل اتصال محیطی منیسک است و خونرسانی خوبی دارند.

ضایعات رمپ منیسک را می توان با آرتروسکوپی ترمیم کرد. در اغلب موارد پارگی های رمپ منیسک زانو را می توان تنها با بخیه زدن از طریق یک پورتال خلفی داخلی به طور موثر درمان کرد.

عدم تشخیص و عدم ترمیم پارگی Ramp  می تواند باعث پیدایش پارگی دسته سطلی (Bucket hanle) منیسک داخلی و حملات مکرر قفل شدن زانو در آینده گردد.

 

The Arthrex QuickPass needle and the surgical technique for placing sutures via a posteromedial accessory portal
The Arthrex QuickPass needle and the surgical technique for placing sutures via a posteromedial accessory portal

 

 

دکتر سلیمانها

متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
دانشیار گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی
کلینیک زانوی رشت (rasht knee clinic)

دکتر مهران سلیمانها

متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو استاد تمام گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا