پارشیال منیسککتومی (Partial Meniscectomy)
منیسک ها از جنس بافت غضروف رشته ای (فیبروکارتیلاژ) ساخته شده اند و در مفصل زانو وظیفه جذب نیرو را به عهده دارند. یک سوم خارجی منیسک ها (ناحیه قرمز) دارای عروق خونی می باشند و در نتیجه در صورت آسیب دیدن، قابلیت ترمیم شدن دارند. بخش داخلی منیسک ها (ناحیه سفید) حاوی عروق خونی نیست و تغذیه آن تنها از طریق انتشار مواد از مایع سینوویال می باشد. این بخش از منیسک در صورت آسیب امکان ترمیم ندارد. همچنین بخش مرکزی منیسک نسبت به بخش خارجی بسیار نازک تر می باشد.
در نتیجه پارگی های بخش داخلی منیسک (که فاقد جرایان خون می باشد) معمولا باید توسط منیسککتومی از مفصل خارج شوند. در چنین شرایطی برای خارج سازی قسمت پاره شده منیسک که باعث درد زانوی بیمار شده، از جراحی پارشیال منیسککتومی (خارج سازی قسمتی از منیسک) استفاده می شود.
جراحی پارشیال منیسککتومی
جراحی پارشیال منیسککتومی به صورت آرتروسکوپی انجام می شود. در این جراحی بخش پاره شده تا حدی برداشته می شود که احتمال پراگی دوباره منیسک به حداقل برسد و همچنین تا جای ممکن تلاش می شود بخش سالم منیسک حفظ شود تا قابلیت جذب نیروی منیسک باقی بماند.
در این جراحی 2 برش کوچک در دو طرف تاندون پاتلا ایجاد می شود. دوربین آرتروسکوپی از یکی از این برش ها و ابزار جراحی آرتروسکوپی از برش دیگر وارد مفصل زانو می شوند. سپس بخشهای پاره شده و ناپایدار منیسک جدا و خارج می شود. همچنین لبه های ناهموار منیسک که ممکن است باعث درد در زانوی بیمار و یا پارگی مجدد منیسک شوند، صاف می شوند.
همراهان عزیز برای مشاهده آناتومی و عملکرد منیسک زانو کلیک کنید.
همراهان عزیز برای مشاهده پیوند منیسک (Meniscal Transplant) کلیک کنید.
متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت