نکات مهم در جراحی پارگی مینیسک زانو
نکات مهم در جراحی پارگی مینیسک زانو
نکات مهم در جراحی پارگی مینیسک زانو : پارگی دژنراتیو منیسک بخشی از روند تخریب زانو می باشد که با افزایش سن به تدریج در منیسک ایجاد شده و در افراد مبتلا به آرتروز بیشتر دیده می شود.
امکان بروز پارگی منیسک حتی در سنین کودکی، نوجوانی و بزرگسالی نیز وجود دارد . پارگی های منیسک در افراد جوان معمولا به دلیل چرخش ناگهانی پا، بلند کردن اجسام سنگین ، در هنگام ورزشهای پرتحرک که در آنها حرکات چرخشی مکرر تکرار میشوند و اغلب در افرادی اتفاق می افتد که دچار ناپایداری های زانو (مثل پارگی رباط) و یا ضعف عضلات اطراف زانو هستند.
روشهای درمانی در پارگی مینیسک زانو
پارگی منیسک ممکن است هیچ مشکلی برای بیمار ایجاد نکرده و حتی بیمار نداند منیسک زانوی او پاره است.
-
درمان های بدون جراحی پارگی مینیسک زانو:
شامل مصرف داروهای ضدالتهابی ، استراحت و جلوگیری از انجام فعالیت هایی است که باعث تشدید علائم می شود ، استفاده از کمپرس یخ (باعث کاهش تورم و التهاب شده)، استفاده از زانوبند طبی، بریس ، فیزیوتراپی و ورزش های اصلاحی می تواند در موارد حاد پارگی مینیسک زانو موثر باشند. البته این اقدامات تا حدود زیادی بستگی به شدت آسیب دیدگی، نوع آسیب دیدگی ، اندازه پارگی و تقاضای بیمار دارند.
-
درمان های جراحی پارگی منیسک زانو:
در موارد پارگی شدید منیسک زانو که زندگی را برای فرد مشکل می کند و درمان های بدون جراحی بهبودی ایجاد نمی کنند عمل جراحی توصیه می شود. مهمترین این علائم درد زانو، قفل شدن زانو، خالی شدن زانو و تورم گاهگاهی آن است. در این مواقع جراحی آرتروسکوپی به تشخیص درد ناشی از پارگی مینیسک کمک کرده و یکی از روشهای درمانی مناسب در بروز دردهای شدید و مکرر است.
روش های جراحی منیسک زانو
- ترمیم منیسک: در صورتیکه اندازه پارگی بیشتر از ۱ تا ۲۲ سانتیمتر بوده و پارگی در ناحیه ای مجاور به رگ های خونی باشد و امکان بهبودی داشته باشد، پزشک ترمیم را همراه با بخیه توصیه می کند.
- منیسکتومی جزئی: زمانیکه پارگی در قسمتی از منیسک است که روند بهبودی ضعیف است ، پزشک لبه پاره شده منیسک را از آن جدا می کند
- منیسکتومی کامل : جراحی برای برداشتن منیسک زانو به صورت کامل ( معمولا پزشکان از انجام این روش به دلیل اینکه زانو بدون منیسک با خطر افزایش فرسودگی انتهای ران و ساق پا و خطر افزایش ابتلا به آرتروز در مفصل زانو مواجه می شوند، خودداری می کنند)
مزایای جراحی پارگی مینیسک زانو
- ترمیم منیسک به کمک جراحی یک روش ایمن است.
- یکی از مزایای اصلی جراحی منیسک زانو، تسکین قابل توجه درد است
- بهبود انجام فعالیتهای حرکتی و بازگشت به سطح عملکرد قبل از آسیب که به بیماران امکان میدهد به زندگی و فعالیتهای روزمره برگردند.
- زمان بهبودی بعد از عمل جراحی آرتروسکوپی کوتاه بوده و اغلب در همان روز به خانه میروند. البته بهبودی کامل به مدت چند هفته یا ماه طول میکشد.
- کاهش روند آسیب مفاصل و تاخیر در شروع آرتروز زانو
البته بیمار باید بداند که تمامی پارگیهای منیسک زانو قابل ترمیم نیستند. غضروفهای زانو به مرور زمان فرسوده شده و در مراحل بعدی ممکن است جراح مجبور به تعویض کامل مفصل زانو و یا رفع سایر مشکلات زانو شود ، بنابراین سن نقش مهمی در روند موفقیتآمیز بودن درمان دارد.
عوارض جانبی جراحی پارگی منیسک
شیوههای جراحی پارگی منیسک و ریسک آنها به وضعیت بیمار و نیازهای فردی او بستگی دارد:
- جراحی پارگی مینیسک زانو همانند دیگر جراحی ها ممکن است عوارض جانبی موقتی مانند خشکی زانو، عفونت و سفت شدن زانو داشته باشد که این عوارض را می توان با انتخاب یک جراح ماهر به حداقل رساند.
- از شایع ترین عوارض جراحی پارگی منیسک زانو آسیب دیدگی اعصاب پوست ناحیه مورد نظر است که در طی چند ماه برطرف می شود.
اقدامات بعد از جراحی منیسک زانو
جراحی آرتروسکوپی منیسک زانو معمولا یک ساعت طول میکشد، بعد از جراحی بیماران قادر به راه رفتن روی پاهای خود با کمک عصا خواهند بود. اقدامات زیر بعد از جراحی منیسک زانو باید انجام شود:
- معاینههای بالینی توسط پزشک و تجویز داروهای مسکن بعد از عمل جهت کاهش درد
- بالا قرار دادن زانو ها در هنگام استراحت به منظور جلوگیری از تورم مفاصل
- انجام فیزیوتراپی به منظور تسهیل در روند درمان بعد از جراحی
- استفاده از عصا در هنگام پیادهروی قبل از اتمام جلسات فیزیوتراپی جهت حفاظت از فشارهای وارده بر زانو
- بانداژ زانو به همراه یخ که مانع از افزایش تورم و درد شود
- در جریان گذاشتن پزشک در صورت مشاهده خروج بیش از اندازه خونآبه و ترشح بر روی پانسمان، مشکلات تنفسی و غیره
دکتر سلیمانها
متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
دانشیار گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی