بیماری ازگود شلاتر Osgood Schlatter
بیماری ازگود شلاتر Osgood Schlatter:
بیماری ازگود شلاتر یکی از شایع ترین علل درد زانو در ورزشکاران نوجوان است. این بیماری سبب درد جلو و پایین زانو ( روی قسمت بالای استخوان درشت نی)، حساسیت در لمس و تورم می شود.این بیماری اغلب در نوجوانانی که در فاز جهش رشد قدی هستند در سنین حدود ۱۵-۱۲ سالگی رخ می دهد و می تواند یک طرفه یا دوطرفه باشد.نوجوانانی که در ورزش هایی شرکت می کنند که با دویدن، چرخیدن و پریدن همراه هستند، مانند بسکتبال، فوتبال، والیبال، تنیس، اسکیت و ژیمناستیک، ریسک بالاتری در ابتلا به این بیماری دارند.
علائم و نشانه ها
علائم بیماری ازگود شلاتر یک برآمدگی مختصر متورم، گرم و دردناک در زیر زانو می باشد و عبارت است از:
- دردی که با ورزش کردن بدتر شود.
- از بین رفتن درد هنگام استراحت
- ورم یا نرمی زیر زانو یا بالای درشت نی
- لنگیدن پس از ورزش
علت بیماری :
علت بیماری به طور دقیق مشخص نیست اما می تواند ناشی از کشش یا آسیب مکرر باشد که با رشد این ناحیه تداخل کرده و باعث التهاب میگردد.
عوامل افزایش دهنده خطر
- ورزش سنگین در دوران کودکی و نوجوانی
- تمرینات سنگین در سنین کم و انقباضات بالستیکی شدید (پرتابی)
- انجام فعالیت ورزشی بدون گرم کردن مناسب و کافی
- اضافه وزن پسران در سنین 18-11 سال
- رشد اسکلتی
تشخیص بیماری ازگود شلاتر
برای تشخیص معمولاً از رادیوگرافی زانو و گاهی اسکن استخوان استفاده میشود.در رادیوگرافی نیمرخ اکثر این بیماران در محل اتصال تاندون کشککی به قسمت بالایی درشت نی یک استخوان اضافه زانو کوچک دیده می شود.
پیشگیری
کاهش وزن در کودکی که دچار اضافه وزن است.تشویق کودک به فعالیت در حد متوسط و خودداری از ورزش شدید
روش های درمان
بیماری ازگود شلاتر معمولاً وقتی رشد استخوان های نوجوان تمام می شود یعنی حدود 14 تا 18 سالگی، خود به خود از بین می رود. تا آن موقع، فقط می توان نشانه های آن را درمان کرد.استراحت بهترین درمان برای درد است. درمان ابتدایی عبارتست از به کار بردن کیسه یخ برروی محل عارضه، دارو (در صورت نیاز) و کاهش تحرک ورزشی . برای کاهش زانو درد می توان از گرم کردن محل درد با کمپرس گرم استفاده کرد. بستن زانو با یک زانوبند سبک یا باند کشی می تواند درد را کاهش دهد.
فعالیت شدید بدنی مثل ورزش های شدید را باید تا چند ماه متوقف کرد. فیزیوتراپی بصورت انجام نرمش های کششی عضلات چهارسر و همسترینگ در این بیماران مفید است.گاهی اوقات که درد زانوی بیمار بسیار شدید است پزشک معالج ممکن است برای اینکه زانوی بیمار مدتی بی حرکت بماند از گچ گیری اندام تحتانی استفاده کند.بندرت درد زیر زانو در بعضی از مبتلایان به این بیماری ممکن است حتی بعد از بلوغ از بین نرود. اکثر این افراد در دوران نوجوانی خود مراقبت های لازم را در مورد زانو انجام نداده و فشارهای زیادی به زانوی خود وارد کرده اند. در معاینه این بیماران مشاهده می شود که برجستگی زیر زانو همچنان باقی مانده است.ندرتاً ممکن است عمل جراحی و خروج استخوانچه ذکر شده درد بیمار را کاهش دهد.
متخصص ارتوپدی – فوق تخصص جراحی زانو در رشت
سلام من 7ماه آزگود اشلاتر دارم تازه وارد 14سالگی شدم فوتبال روزی دو یا سه ساعت بازی میکنم میتونم یک پد کشکک ببندم به فعالیت ورزشی بپردازم
سلام برای معاینه و اقدامات تشخیصی و درمانی لازم به مطب مراجعه بفرمایید.