دیر جوش خوردن ، جوش نخوردن یا بدجوشخوردگی در شکستگی های استخوان های اطراف زانو
دیر جوش خوردن ، جوش نخوردن یا بدجوشخوردگی در شکستگی های استخوان های اطراف زانو
دیر جوش خوردن شکستگی (Delayed Union) ، جوش نخوردن شکستگی استخوان (nonunion) و یا بدجوشخوردگی (malunion)، تقریبا در 5 درصد از موارد شکستگی های استخوان مشاهده می شود و ممکن است در هر استخوانی اتفاق بیفتد. این عوارض در استخوان های درشت نی و یا ساق پا، عضله، بازو شیوع دارد.
جوش نخوردن استخوان ناتوانی بدن در بهبود شکستگی است، به عبارتی دیگر هنگامی که یک استخوان شکسته ترمیم نمی شود و احتمال کمی وجود دارد که بدون جراحی ترمیم شود، “عدم جوش خوردن شکستگی ” در نظر گرفته می شود.
به شکستگی که در آن استخوان با سرعت بسیار اندک و در زمانی بیش از آنچه که انتظار میرفت بهبود می یابد جوشخوردگی با تاخیر گفته میشود، ولی در نهایت بدون نیاز به جراحی اضافی بهبود حاصل می شود.
زمان بهبودی مورد انتظار برای هر استخوان متفاوت است برای مثال، انتظار میرود که استخوانهای ساعد در 3-4 ماه به طور کامل بهبود یابند، در حالی که استخوان ران ممکن است بین 6 تا 12 ماه طول بکشد. به طور کلی، اگر حدود 6 تا 9 ماه پس از وقوع شکستگی، هیچ نشانه ای از بهبودی وجود نداشته باشد، احتمال شکستگی بدون جوش را در نظر می گیریم.
شکستگی در استخوان های بلند مانند تیبیا و فیبولا باعث کاهش سرعت جوش خوردگی می شود. این شرایط نیاز به درمان های مکمل دارد.
عوامل متعددی می توانند در تاخیر یا عدم جوش خوردگی استخوان تیبیا یا فیبولا تاثیر گذار باشند که شامل:
- استئوپروز
- پرتودرمانی
- دیابت ملیتوس
- سن بالا
- عفونت
- استروئید درمانی شامل استفاده از برخی از داروهای ضدالتهاب از قبیل ایبوپروفن و کورتیکواستروئیدها میتواند باعث کاهش جریان خون شده و احتمال جوشنخوردن شکستگی را افزایشدهند.
- شکستگی های با انرژی بالا که در اثر ترومای بزرگ مانند تصادفات وسایل نقلیه موتوری با سرعت بالا ایجاد شده اند.
- خون رسانی ناکافی به استخوان
- جدا شدن انتهای استخوان (در حین جراحی یا بعد از جراحی)
- تثبیت ناکافی استخوان با جراحی
علائم:
- علائم شکستگی بدجوشخورده برآمدگی زیر پوست، تغییر شکل اندام یا مفصل ، ضعف و یا درد می باشد.
- علائم جوش نخوردن استخوان : درد و تورم در محل شکستگی ، محدودیت حرکت در مفاصل اطراف شکستگی
تشخیص:
- گرفتن سابقه پزشکی و معاینه بالینی توسط پزشک: اطلاع از سابقه سلامت بیمار در مورد سایر بیماریهایی که فرد مبتلا است و اینکه آیا داروهای ضدالتهابی مصرفمیکند یا نه می تواند در تشخیص علت جوشنخوردن شکستگی به پزشک کمککند.
- روش های تصویر برداری مانند رادیوگرافی ساده و CT اسکن
درمان:
درمان های پیشرفته برای بهبود اختلالات در جوش خوردن شکستگی ها به طور فزاینده ای تکامل یافته اند.
کاربرد لوکال سیتوکین های فعال کننده استخوان، جراحی برای برداشتن عفونت، تثبیت بهتر شکستگی (فیکساسیون داخلی یا خارجی) ، تحریک رشد استخوان با پیوند استخوان روش هایی برای القای یونیون هستند .
با این حال این روش ها به طور کلی نیاز به جراحی دارند و ممکن است با عوارض ناشی از آن همراه باشند و همچنین دوره نقاهت هر فرد بر اساس میزان بهبودی بدنش متفاوت خواهد بود. بنابراین استفاده از روش های غیرتهاجمی در درمان این اختلال از اهمیت بالایی برخوردار است.
درمان های غیر جراحی در این زمینه می تواند شامل تجویز متناوب هورمون پاراتیروئید، مکمل های خوراکی باشد.
دکتر سلیمانها
متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو ( mehran soleymanha )
دانشیار گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
عضو انجمن جراحان زانو و آسیب های ورزشی